De beste manier voor het apporteren
De beste manier voor het apporteren
06 september 2021 
2 min. leestijd

De beste manier voor het apporteren

De hond ziet het voorwerp als zijn prooi.

Het doel bij het apporteren is dat de hond het apporteerblok, of ander voorwerp, op een correcte manier aan zijn baas apporteert. Dit kan bijvoorbeeld een krant zijn voor een huishond, maar ook een apporteerblok of ander (klein) voorwerp voor werkhonden die voor de sport of politiewerk worden getraind.

Voor het aanleren van apporteren zijn er verschillende systemen. Sommige trainers dwingen de hond om het voorwerp in de bek te pakken. Ook zijn er veel trainers die het voorwerp aan een touw doen en er mee heen en weer slepen over de grond. De hond jaagt er dan achteraan en gaat uiteindelijk het voorwerp in zijn bek pakken.

Het resultaat hiervan is dat de hond het voorwerp als zijn prooi gaat zien. Hij wil het wel vastpakken, maar wilt het vervolgens niet meer loslaten. De hond gaat erin bijten en het heen en weer schudden, of wilt ermee wegrennen. En hij wil het zeker niet naar zijn baas brengen, omdat hij het voorwerp al als zijn beloning ziet.

Niet het voorwerp, maar juist de beloning moet belangrijk zijn 

Wij gebruiken een ander, erg positief systeem, om dit te trainen. Wij leggen namelijk een relatie tussen het voorwerp en de beloning. We leren de hond dat wanneer hij het voorwerp aan ons apporteert, dat dit hem zijn beloning oplevert.

Door deze relatie te leggen, leert de hond een enorm belangrijke basis. Het voorwerp levert hem namelijk zijn beloning op. Als hij het voorwerp op een correcte manier apporteert wordt hij hier direct voor beloond door zijn baas. De hond is dus enorm gemotiveerd om het voorwerp te apporteren.


Ieder voorwerp kan geapporteerd worden

Door de op deze manier te trainen wordt het voorwerp totaal niet interessant voor de hond. De beloning is juist waar de hond het voor doet. Het maakt dus ook geen verschil welk voorwerp de hond moet apporteren in dit systeem. Door op deze manier te trainen zal de hond het voorwerp niet als prooi zien en er niet mee weg willen rennen of erin bijten. Maar hij zal het juist zo snel mogelijk aan zijn baas willen geven, om zijn beloning te krijgen. Apporteerblok, sleutels, de krant of welk voorwerp dan ook, in dit systeem maakt het voor de hond geen verschil.


Lage en hoge driften

Het aanleren van apporteren doen we altijd met voer. Als we met voer trainen dan doen noemen we dit trainen op lage driften. Dat betekent dat de hond goed na kan denken en niet al te opgewonden is. Ook als we honden hebben die enorm veel prooi-drift hebben, beginnen we altijd met voer. Zouden we dit niet doen, dan zijn de honden te veel opgewonden omdat ze snel hun grote beloning willen krijgen. Hierdoor kunnen ze niet helder nadenken en leren ze niet snel. Een ander voordeel van trainen met voer is dat je veel herhalingen kunt maken in korte tijd met korte beloningsmomenten.

Wanneer de hond de oefening eenmaal begrijpt, beginnen we met het introduceren van zijn grote beloning. Dit kan bijvoorbeeld een bal of bijtrol zijn. Vanaf dat moment beginnen we met trainen op hoge driften. De hond zal de oefening dan met meer snelheid uitvoeren omdat hij opgewonden is om zijn grote beloning te krijgen.

Over de schrijver
Mijn naam is Dick Staal. Samen met mijn zoon Sander werk ik dagelijks met veel passie en plezier in ons familiebedrijf Dog Training Dick Staal.Sander richt zich met zijn werk vooral op zaken zoals marketing, administratie, klantcontact en onder andere het organiseren van seminars. Ik kan mij hierdoor volledig richten op mijn passie en dat is het trainen van honden, het begeleiden van mensen bij hun honden trainen en het geven van seminars.Vanaf 1977 ben ik dagelijks bezig met het trainen van honden. Met deze ruim 40 jaar ervaring heb ik een systeem ontwikkeld waarin wij onze honden positief trainen met enorm snelle resultaten.Ik vind het enorm leuk om deze kennis te delen met andere honden trainers en om te zien dat ook zij snel succes behalen met onze manier van trainen.Met o.a. mijn blogs deel ik deze kennis en wil ik iedereen enthousiast maken over ons systeem. Ik hoop dat je veel plezier beleeft aan het lezen van mijn blogs en dat je hier veel waardevolle tips uit kunt halen!
An Vanhoof
Door

An Vanhoof

op 06 Sep 2021

Ik snap de bedoeling van op deze manier te leren apporteren, maar dan spreken we nog steeds van een hond die interesse heeft in zijn voorwerp, want er staat nergens hoe we die interesse moeten opwekken als die er niet is? Bij zulke honden is leren apporteren niet zo moeilijk. Maar bij een hond die niet echt veel interesse heeft kun je toch niet belonen voor hij het voorwerp minstens eens vastgenomen heeft. Als je dan met voer staat te " zwaaien" is er helemaal geen interesse meer voor een voorwerp. Ik vind deze uitleg dus zeker niet voor alle honden opgaan.?

Sander Staal
Door

Sander Staal

op 06 Sep 2021

Goedenavond An,Bedankt voor je reactie. Uiteraard moet de hond het voorwerp altijd wel een keer vastpakken. Als dit niet vanzelf gaat dan moeten we dat gedrag proberen uit te lokken. Hij hoeft het niet direct vast te houden, aan het begin worden de kleinste stapjes direct beloond.Pakt de hond het voorwerp niet, dan moeten we nadenken over een ander oplossing. We kunnen een ander voorwerp gebruiken of het voorwerp aantrekkelijker maken door er bijvoorbeeld een klein stukje tape of sok om het voorwerp te doen.Maar het blijft altijd dat we niet willen dat de hond interesse toont in het voorwerp. De beloning moet het hoofddoel zijn. De hond hoeft het voorwerp dus ook niet leuk te vinden.In onze video's op Facebook en in onze training school kan je zien dat we zowel met herders trainen, maar bijvoorbeeld ook onze huishond een kleine Pomeriaan. Deze hond heeft totaal geen prooi-drift maar toch kunnen we hem alles met voer aanleren. In o.a. dit filmpje kan je dat zien:

Uiteraard hoort hier een heel systeem bij dat we ontwikkeld hebben. In onze online apporteer cursus leggen we stap voor stap uit hoe iedereen dit zelf kan toepassen.

Reactie plaatsen