Voorkomen is beter dan genezen
Voorkomen is beter dan genezen
26 april 2022 
4 min. leestijd

Voorkomen is beter dan genezen

Ik weet echt niet meer wat ik moet doen met onze hond!

"Mijn hond is 6 jaar oud en valt altijd uit naar andere honden tijdens het wandelen." 

"Ik heb een 2 jaar oude hond die erg dominant is en naar ons gromt en soms zelfs bijt."

"Mijn hond is erg angstig en heeft totaal geen zelfvertrouwen, omdat er vroeger iets is gebeurd."

Dit is zomaar een greep uit de vele vragen en opmerkingen die wij dagelijks krijgen. Mensen nemen contact met ons op en zijn vaak erg wanhopig omdat ze al van alles geprobeerd hebben met hun hond, zonder resultaat. Ze zien ons als de specialist en vragen onze hulp om hun problemen op te lossen. Vaak kunnen we deze mensen met een aantal tips verder helpen. Maar er ook gevallen waarin we dit niet altijd kunnen, of waarin we dit wel kunnen maar liever niet eens willen. Ik zal uitleggen waarom dit zo is.

Vorm de hond voor de rest van zijn leven

Als wij een nieuwe hond nemen, dan kiezen we vaak voor een pup in plaats van een oudere hond. We doen dit niet alleen omdat puppy’s erg snel leren, maar vooral ook omdat je de puppy dan kan opvoeden en vormen. Wij geloven erin dat een pup in de eerste 4 tot 5 maanden van zijn leven gevormd wordt voor de rest van zijn leven. Het is dan ook erg belangrijk om in deze periode veel aandacht te besteden aan het socialiseren. Alles is nieuw voor de pup en hij moet van alles meemaken en de wereld ontdekken.

Deze pup wordt eerst in de tuin gesocialiseerd zonder al te veel verleidingen


Ook ongewenst gedrag hoor daarbij. Zoals het bijten in de lijn, handen of voeten, het opspringen tegen mensen of kinderen, en het eten van allerlei dingen op de straat, zoals poep of etensresten. Iedere pup vertoont ongewenst gedrag en zeker ook onze puppy’s die vaak uitgezocht worden op veel buitdrift of dominantie. Wij zorgen er echter voor dat dit gedrag zich niet ontwikkelt tot probleemgedrag en hiermee voorkomen we dat we onze honden zwaar moeten corrigeren in de toekomst.

Geef de hond vanaf het begin duidelijkheid

Vanaf de eerste dag dat de puppy bij ons is zijn we direct duidelijk over wat gewenst en ongewenst gedrag is. We leren de puppy eerst de betekenis van “Goed zo, braaf” en “Nee” aan. Hiermee kunnen we communiceren met de puppy en aangeven wat hij mag en niet mag. In de eerste dagen kent de puppy dit natuurlijk nog niet en daarom zorgen we dat we het ongewenste gedrag in eerste instantie niet opzoeken, maar juist voorkomen. Is de betekenis van de commando's duidelijk voor de puppy dan zoeken we juist het ongewenste gedrag op.

Dit doen we altijd door de rollijn te gebruiken tijdens het socialiseren en uitlaten. Vrijwel iedere pup gaat op een gegeven moment bijten in de rollijn. Dit is iets wat wij niet willen en daarom corrigeren we dit direct door “nee” te zeggen tegen de pup. Soms laat de pup dan al los, maar vaak is dit niet het geval en halen we met onze handen de lijn uit de bek van de pup. Direct op dat moment hoort de pup “goed zo, braaf” en wordt hij geaaid en bevestigd dat dit het gedrag is wat we wel willen zien. Eventueel kunnen we de pup nog een alternatief aanbieden waarin hij wel mag bijten.

Deze pup bijt in de rollijn, maar wordt op een rustige manier losgemaakt. Het staartje blijft kwispelen en de pup krijgt een alternatief aangeboden waarin hij wel mag bijten.


Ditzelfde principe passen we ook toe als de pup in onze broek bijt. De pup hoort “nee” en wordt vervolgens losgemaakt van de broek. Ook hier zal het weer meer moeite kosten om een pittige pup te laten lossen. Het is belangrijk om dan de correctie rustig en voorzichtig op te bouwen. Bijvoorbeeld door een vinger in de bek van de pup te duwen. Net zolang totdat de pup loslaat en het ongewenste gedrag stopt. Op dat moment hoort de pup direct weer “goed zo, braaf” en krijgt hij eventueel een alternatief om in te bijten. Het negatieve, wordt dus direct weer omgezet in iets positiefs voor de pup.

Zo kunnen we nog vele voorbeelden opnoemen, maar het principe blijft hetzelfde. Door de puppy direct op jonge leeftijd duidelijk te maken wat wel en niet mag, voorkomen we dat ongewenst gedrag zich ontwikkelt. De pup is er niet meer mee bezig en hoeft er dus ook niet meer voor gecorrigeerd te worden.

Het ongewenste gedrag is al te ver ontwikkeld

Daarmee komen we precies op het punt, waarbij het bijna altijd misgaat bij probleemgedrag van honden. Deze honden zijn vaak niet duidelijk gemaakt op jonge leeftijd, wat wel en niet mag. In het eerste jaar mogen ze bijvoorbeeld alles omdat ze nog klein zijn of omdat mensen vinden dat je een hond niet mag corrigeren in het eerste jaar, of zelfs helemaal nooit mag corrigeren. Hierdoor gaat de hond dit gedrag normaal vinden en ontwikkelt dit steeds verder. Er ontstaat geconditioneerd gedrag.

Als dit gedrag dan zover is ontwikkeld totdat het probleemgedrag wordt, dan is het vaak al te laat om dit makkelijk op te lossen. Je zult je hond dan veel zwaarder moeten corrigeren om je doel te bereiken. De hond heeft iets namelijk altijd mogen doen en ineens mag hij dat niet meer en wordt hij hiervoor gestraft.

Deze pup bijt in de vingers. Nu doet dit nog niet zo'n pijn, maar later wel als de hond groter wordt.

Wij zijn het hier absoluut niet mee eens en vinden dit een oneerlijke manier van trainen. Je kan een hond niet ineens gaan straffen en corrigeren voor iets wat hij daarvoor wel mocht doen. Dat is dan ook de reden dat we er vaak voor kiezen om mensen een eerlijk advies te geven bij wat ze kunnen doen, maar wij gaan deze honden niet zelf trainen of zwaar corrigeren omdat we dit niet eerlijk vinden.

Onze honden ontwikkelen geen probleemgedrag

Zelf hebben wij deze problemen dus niet met onze honden. Omdat we in een vroeg stadium op een eerlijke manier voorkomen dat ongewenst gedrag zich ontwikkelt. Hierdoor hebben wij leuke, lieve en sociale honden die openstaan om te leren en niet bezig zijn met ongewenst gedrag. Dit doel hebben we bereikt zonder dat het nodig is geweest om onze honden zwaar te corrigeren. Ook voorkomen we hiermee dat we in de toekomst zware correcties nodig hebben om geconditioneerd gedrag weer af te leren.

Trainen we dan alleen maar puppy's en nemen we nooit een oudere hond? Dat soms ook wel, maar in dat geval zorgen we eerst dat we de hond uitgebreid testen en kijken of hij sociaal is en er geen zwaar geconditioneerd verkeerd gedrag aanwezig is. Want het is makkelijker om ongewenst gedrag te voorkomen dan dat je het af moet leren. En wij kiezen ervoor om onze honden op eerlijke, positieve en diervriendelijke manier op te voeden en te trainen.

Over de schrijver
Mijn naam is Dick Staal. Samen met mijn zoon Sander werk ik dagelijks met veel passie en plezier in ons familiebedrijf Dog Training Dick Staal.Sander richt zich met zijn werk vooral op zaken zoals marketing, administratie, klantcontact en onder andere het organiseren van seminars. Ik kan mij hierdoor volledig richten op mijn passie en dat is het trainen van honden, het begeleiden van mensen bij hun honden trainen en het geven van seminars.Vanaf 1977 ben ik dagelijks bezig met het trainen van honden. Met deze ruim 40 jaar ervaring heb ik een systeem ontwikkeld waarin wij onze honden positief trainen met enorm snelle resultaten.Ik vind het enorm leuk om deze kennis te delen met andere honden trainers en om te zien dat ook zij snel succes behalen met onze manier van trainen.Met o.a. mijn blogs deel ik deze kennis en wil ik iedereen enthousiast maken over ons systeem. Ik hoop dat je veel plezier beleeft aan het lezen van mijn blogs en dat je hier veel waardevolle tips uit kunt halen!
Reactie plaatsen