Wat moet ik doen met een dominante pup?
Help mijn hond gromt!
22 maart 2022 
5 min. leestijd

Help mijn hond gromt!

Wat moet ik doen met een dominante pup?

Als je op internet gaat zoeken naar wat je moet doen als een hond naar zijn baas of anderen gromt, is er eigenlijk maar één algemeen advies: “Uw gedrag direct stoppen en achteruitgaan of weggaan”. Want de hond geeft namelijk aan dat hij iets niet wil en dus moeten we dat respecteren en uitkijken. De kans bestaat anders dat de hond je kan gaan bijten.

Er zijn natuurlijk verschillende redenen waarom een hond gromt. Een hond kan grommen als hij aan het spelen is of tijdens een trekspelletje. Maar er kan ook sprake zijn van angst, onzekerheid of pijn. In dit laatste geval moeten we zeker erg voorzichtig zijn en proberen te achterhalen wat er aan de hand is. Om hier vervolgens met beleid mee om te gaan.  Vaak is er dan ook sprake van een verhouding tussen baas en hond waarbij in het verleden al het een en ander mis is gegaan.

Een hond corrigeren als hij gromt kan tot gevolg hebben dat de hond een volgende keer in eenzelfde situatie het grommen achterwege laat en direct gaat bijten. Dit omdat het grommen de voorgaande keer immers niet het gewenste effect had voor de hond en hij deze stap dus overslaat.

Wat de aanleiding ook is voor een hond die gromt, één ding is zeker: Als er sprake is van een oudere hond die gromt, dan is er eigenlijk altijd sprake van een gevaarlijke situatie waar rekening mee moet worden gehouden. De hond kan dan namelijk gaan bijten. Wellicht is het dan verstandig om advies van een deskundige te vragen hoe je hiermee om moet gaan.

Maar wat nu te doen als we een dominante pup hebben die gromt naar de baas of andere gezinsleden? In dat geval is het verstandig om dat vanaf dag één niet te accepteren en de pup duidelijk te maken dat we dat niet willen.

Dit is een dominante pup, die een doek in zijn bek pakt en met zijn staartje omhoog wegloopt.

Maar wat is nou een dominante pup?

Als we een puppy gaan testen op een leeftijd van 8 weken dan, zoeken we doorgaans de meest dominantste en pittigste pup uit het nest. Degene die de baas is in het nest en de andere pups overrompelt, dus de sterkste pup is. De meest dominantie pup zal zich in toekomst doorgaans ontwikkelen tot de sterkste hond ten opzichte van de andere pups uit het nest. Maar hierbij spelen uiteraard ook andere belangrijke aspecten een rol spelen zoals een correcte opvoeding en een goed opgebouwde training.  Om de meest dominante pup eruit te pikken, gebruiken we een puppy test die we ontwikkeld hebben.

We doen dit onder andere door sterk ruikend voer in een sok te stoppen en deze de pups aan te bieden. Meestal gaat het dan als volgt: De pups raken meteen geïnteresseerd in de sterk ruikende sok en bijten zich er direct in vast.  Door de sok met een lijntje op dezelfde plaats te houden, voorkomen we dat één van de pups er met de sok vandoor kan gaan. Alle pups hebben en houden dus de kans om bij de sok te komen. Bijna altijd beginnen dan een aantal van de pups meteen te grommen en vaak is dan direct te zien dat enkele pups afhaken. Ze laten de sok los en lopen weg. Ze zijn geïmponeerd door het grommen van de andere pups. Meestal blijven op deze manier een of twee pups over die als de meest dominante pups in het nest te betitelen zijn.

Hier zie je een voorbeeld van onze puppy test.


Als we de meest dominante pup hebben uitgezocht en de pup heeft het nest verlaten, dan begint een nieuwe fase in het leven van de pup. De pup komt in een andere leefomgeving en dat is meestal even wennen. Maar wat is nu verstandig om te doen als de pup naar de baas gromt in een bepaalde situatie waarbij sprake is van dominant gedrag?

Op dat moment is het belangrijk om de pup direct duidelijk te maken dat dit niet geaccepteerd wordt. Door dit meteen te doen vanaf de eerste dag, ontstaat duidelijkheid voor de pup. Grommen naar de baas wordt niet geaccepteerd. In de loop der jaren is voor mij absoluut duidelijk geworden dat het noodzakelijk is om op deze manier om te gaan met dit soort dominant gedrag van een pup. In de afgelopen 45 jaar heb ik nooit geaccepteerd dat een pup naar mij gromde. Dit leidde ertoe dat er daardoor altijd sprake was van een goede verhouding tussen baas en hond.

Hoe corrigeer je een pup?

Dat is een vraag die we vaak krijgen. Honden zijn het gewend om door elkaar gecorrigeerd te worden. Dit gebeurt al in het nest, zoals in het onderstaande filmpje te zien is, waarbij een moeder haar eigen pup corrigeert. Eerst gromt ze. Dat is niet voldoende en ze laat haar tanden zien en daarna wordt dit gevolgd door een uitval naar de pup. Honden onderling corrigeren elkaar vaak ongekend hard. Maar dat hoeven wij als mensen natuurlijk niet te doen. Een rustige opbouw en met beleid corrigeren is voldoende om een pup de grenzen duidelijk te maken. Zeker als dit zo vroeg mogelijk in het leven van de pup plaats vindt.

Copyright Dutch Working Malinois.

Door “nee” te zeggen en een dreigende vinger naar de pup, maken we meteen duidelijk dat grommen naar de baas niet geaccepteerd wordt. Vaak is dit al voldoende om de pup te imponeren, zeker als de pup pas net bij ons is. Soms bij zeer sterke pups is dit niet voldoende en moet er gecorrigeerd worden om duidelijk te maken dat het grommen naar de baas niet geaccepteerd wordt. Hoe precies maakt eigenlijk niet zoveel uit. Je kan bijvoorbeeld de pup wegduwen, een corrigerend tikje geven of de pup even stevig vastpakken. Wat je ook doet, het moet duidelijk en voldoende zijn voor de pup om het grommen te staken.  Ook al is de pup daarna even onder de indruk, dat is dan geen enkel probleem. We kunnen daarna direct weer laten blijken blij te zijn met de pup door hem overdreven te gaan aaien en dan weer vriendelijk toe te spreken.

Het corrigeren van een pup is vaak een gevoelig onderwerp, maar voor honden heel normaal. Het geeft de pup namelijk duidelijkheid en structuur en voorkomt dat allerlei ongewenste gedragingen zich gaan ontwikkelen. Het niet corrigeren van een pup als deze gromt naar zijn baas op basis van dominant gedrag, leidt doorgaans tot stap één van probleemgedrag. Dit is niet alleen onwenselijk, maar na verloop van tijd kan het ook leiden tot gevaarlijke situaties. Des te langer een pup gromt naar de baas en als daar verkeerd op wordt gereageerd, des te meer kans er bestaat op problemen in de toekomst. Daarom is het dan ook zaak om vanaf de eerste dag hier goed mee om te gaan.

Op deze foto zie je verwondingen door het bijten van een pup met kleine scherpe tandjes.
Vaak tref ik gezinnen met een jonge hond die ten einde raad zijn. Voortdurend worden ze gebeten door de hond waarbij ze allerlei kleine maar pijnlijke verwondingen oplopen aan armen en handen. Vaak hoor je dan dat dezelfde hond juist erg respectvol is tegen de hond van de buren. Ik leg dan uit dat de hond van de buren de pup kennelijk duidelijk heeft gemaakt welk gedrag hij niet accepteerde. En dat gedrag gecorrigeerd heeft.

Wat nu als je een oudere hond hebt die al jaren naar je gromt? Als je daar nu ineens keer wat aan wilt doen, dan kan het zijn dat de hond je gaat bijten. Het grommen heeft namelijk altijd resultaat gehad voor de hond en de hond zal dan nog meer zijn best gaan doen om dat duidelijk te maken. Het is dan uitkijken geblazen en je zal goed na moeten denken over wat je moet doen. Het is dan verstandig om iemand in te schakelen met verstand van zaken, die je hierbij goed kan helpen en adviseren.

Over de schrijver
Mijn naam is Dick Staal. Samen met mijn zoon Sander werk ik dagelijks met veel passie en plezier in ons familiebedrijf Dog Training Dick Staal.Sander richt zich met zijn werk vooral op zaken zoals marketing, administratie, klantcontact en onder andere het organiseren van seminars. Ik kan mij hierdoor volledig richten op mijn passie en dat is het trainen van honden, het begeleiden van mensen bij hun honden trainen en het geven van seminars.Vanaf 1977 ben ik dagelijks bezig met het trainen van honden. Met deze ruim 40 jaar ervaring heb ik een systeem ontwikkeld waarin wij onze honden positief trainen met enorm snelle resultaten.Ik vind het enorm leuk om deze kennis te delen met andere honden trainers en om te zien dat ook zij snel succes behalen met onze manier van trainen.Met o.a. mijn blogs deel ik deze kennis en wil ik iedereen enthousiast maken over ons systeem. Ik hoop dat je veel plezier beleeft aan het lezen van mijn blogs en dat je hier veel waardevolle tips uit kunt halen!
Reactie plaatsen