Vertrouw Je Hond Tijdens het Speuren | Dog Training Dick Staal
Waarom Je Je Hond Moet Vertrouwen Tijdens het Speuren
30 augustus 2023 
in Speuren
2 min. leestijd

Waarom Je Je Hond Moet Vertrouwen Tijdens het Speuren

Inleiding

Het aanleren van speuren aan je hond kan een uitdagende, maar uiteindelijk lonende ervaring zijn. Bij Dog Training Dick Staal adviseren we altijd om eerst te trainen op je eigen geur en zelf de sporen te lopen. Dit heeft verschillende voordelen, waaronder onafhankelijkheid, bekendheid van geur en kennis van het spoor. Maar als het speuren eenmaal is aangeleerd en je met andere spoorleggers gaat trainen, is er één cruciaal advies dat we altijd geven: vertrouw je hond.

Waarom Beginnen met je Eigen Geur?

Het trainen op je eigen geur heeft verschillende voordelen:

  1. Onafhankelijkheid: Je bent niet afhankelijk van andere mensen en kan trainen wanneer het jou uitkomt.
  2. Bekendheid van Geur: De geur is heel bekend voor de hond, wat het aanleren van speuren makkelijker maakt.
  3. Kennis van het Spoor: Als spoorlegger weet je exact waar het spoor ligt en heen gaat, wat helpt om de hond goed te trainen.

Het Belang van Vertrouwen

Zodra je hond het speuren heeft aangeleerd, kun je beginnen met trainen met andere spoorleggers en uiteindelijk de sporen “dubbel blind” gaan uitlopen, waarbij de richting van het spoor niet bekend is voor de geleider en de hond. Dit is het moment waarop vertrouwen in je hond cruciaal wordt.

Een Leerzaam Voorbeeld

Ik herinner me een incident met een geleider die ik samen met zijn hond heb opgeleid voor speuren in ons systeem. In een bos had ik een lang spoor voor hem gelegd met meerdere voorwerpen. De hond en geleider deden het geweldig en de hond speurde nauwkeurig en geconcentreerd. Op een gegeven moment ging de hond liggen en maakte een mooie verwijzing op het spoor, maar ik wist zeker dat er op die plek geen voorwerp lag. De geleider zag het niet en beloonde terecht zijn hond.

Toen de geleider verder wilde speuren en het voorwerp wilde oppakken, keek hij me verbaasd aan omdat er geen voorwerp lag. Toen herinnerde ik me dat ik tijdens het lopen van het spoor een los stukje nagel had afgetrokken en blijkbaar op het spoor had gegooid. De hond, zo goed getraind en geconcentreerd, vond het stukje nagel met dezelfde geur als het spoor en maakte een overtuigende melding. Dit benadrukte het belang van het vertrouwen in je hond, zelfs als je denkt dat ze het mis hebben.

Deze hond is getraind om een erg klein voorwerp met menselijke geur te verwijzen

Het Belang van de Juiste Training

Dit incident onderstreept het belang van de juiste training en vertrouwen in je hond. Als ik de geleider had verteld dat er geen voorwerp lag, had hij zijn hond misschien gecorrigeerd voor iets dat hij eigenlijk goed deed. Dit kan stress veroorzaken en negatieve gevolgen hebben voor de training. In plaats daarvan was de melding duidelijk en uiteindelijk bleek het terecht te zijn.

Online Cursussen Voor Iedereen

Deze manier van speuren kan iedereen leren met onze online cursussen. Hierin leer je de basis van speuren en hoe je je hond kunt trainen om succesvol te zijn.

Afsluiting

Speuren vereist geduld, de juiste methoden, en vertrouwen in je hond. Met de juiste aanpak kan elke hond succesvol zijn in deze belangrijke taak.

Meer Leren?

Twijfel je wel eens of je hond het juiste doet tijdens het speuren? En wil je meer leren over speuren en hoe je je hond kunt trainen? Bekijk dan onze online cursus of neem contact met ons op voor meer informatie.

Over de schrijver
Mijn naam is Dick Staal. Samen met mijn zoon Sander werk ik dagelijks met veel passie en plezier in ons familiebedrijf Dog Training Dick Staal. Sander richt zich met zijn werk vooral op zaken zoals marketing, administratie, klantcontact en onder andere het organiseren van seminars. Ik kan mij hierdoor volledig richten op mijn passie en dat is het trainen van honden, het begeleiden van mensen bij hun honden trainen en het geven van seminars. Vanaf 1977 ben ik dagelijks bezig met het trainen van honden. Met deze ruim 40 jaar ervaring heb ik een systeem ontwikkeld waarin wij onze honden positief trainen met enorm snelle resultaten. Ik vind het enorm leuk om deze kennis te delen met andere honden trainers en om te zien dat ook zij snel succes behalen met onze manier van trainen. Met o.a. mijn blogs deel ik deze kennis en wil ik iedereen enthousiast maken over ons systeem. Ik hoop dat je veel plezier beleeft aan het lezen van mijn blogs en dat je hier veel waardevolle tips uit kunt halen!
Reactie plaatsen