Waarom mist mijn hond de voorwerpen op het spoor?
De reden waarom honden voorwerpen missen op het spoor
30 augustus 2021 
in Speuren
2 min. leestijd

De reden waarom honden voorwerpen missen op het spoor

Waarom mist mijn hond de voorwerpen op het spoor?

Een veel voorkomend probleem bij het speuren is dat de hond de voorwerpen mist, of ze negeert tijdens het speuren. Wij krijgen hier vaak vragen over en proberen dan een oplossing te zoeken. Bij dit probleem is het in eerste instantie belangrijk om uit te zoeken waarom de hond het voorwerp mist op het spoor. Er kunnen namelijk meerdere redenen zijn. De hond kan het voorwerp niet geroken hebben, of hij heeft het wel geroken maar wilt verder speuren.

Wanneer wij onze honden trainen voor het speuren, hebben wij dit probleem ook wel eens. We zien dit echter als een “positief probleem”, maar wat ook voor ons toch ook een beetje vreemd is. Bij de opbouw van ons speur systeem trainen we onze honden altijd eerst om een voorwerp te verwijzen. Zodra ze dit kunnen, trekken we de honden in kleine stapjes een stukje weg bij het voorwerp. Hierdoor wil de hond steeds naar het voorwerp gaan, wat hem zijn beloning oplevert. Door de afstand naar het voorwerp steeds iets groter te maken leren we onze honden binnen enkele weken het speuren al aan.

Het probleem ontstaat pas later

Ondanks dat de hond is geleerd dat het verwijzen van het voorwerp hem zijn beloning oplevert, zien we toch vaak een probleem ontstaan na enkele maanden. Tijdens het speuren ruikt de hond het voorwerp wel, maar hij wil door blijven speuren. Dit komt omdat de hond het speuren leuker begint te vinden dan het verwijzen van het voorwerp.

Omdat de hond het voorwerp wel geroken heeft, maar gedreven is om door te speuren, noemen wij dit een positief probleem. Maar natuurlijk is dit wel iets wat we op moeten lossen omdat we willen dat onze honden alle voorwerpen vinden. Niet alleen voor de sport, maar ook voor het speuren voor praktijkwerk.

Het probleem is vaak duidelijk te verklaren

Vaak in andere systemen zien we dat dit probleem een duidelijke oorzaak heeft. In veel systemen worden er voorwerpen op het spoor gelegd, maar wordt het spoor afgesloten met een grote beloning. Deze grote beloning, bijvoorbeeld een bal op bijtrol, ligt dan op het einde van het spoor. De voorwerpen op het spoor zijn dan totaal niet meer belangrijk voor de hond, omdat hij alleen door wil naar het einde van het spoor om zijn grote beloning te krijgen.

In deze gevallen is het probleem goed op te lossen door grote beloning weg te halen aan het einde van het spoor. Het is dan beter om de hond met de grote beloning te belonen voor de voorwerpen die hij vindt tijdens het speuren. Hij wordt dus steeds maximaal beloond en vervolgens wordt er weer verder gespeurd. Hierdoor zal de hond enorm gemotiveerd zijn om de voorwerpen te vinden en te verwijzen.


Zoek altijd eerst naar de oorzaak

Mist jouw hond dus voorwerpen op het spoor? Dan is het eerst belangrijk om de oorzaak te achterhalen en vervolgens een oplossing te bedenken. Deze oplossing is niet altijd hetzelfde en er zijn meerdere mogelijkheden. Voor leden van onze Online Training School is deze instructievideo beschikbaar waarin deze problemen en oplossingen worden uitgelegd.

Over de schrijver
Mijn naam is Dick Staal. Samen met mijn zoon Sander werk ik dagelijks met veel passie en plezier in ons familiebedrijf Dog Training Dick Staal. Sander richt zich met zijn werk vooral op zaken zoals marketing, administratie, klantcontact en onder andere het organiseren van seminars. Ik kan mij hierdoor volledig richten op mijn passie en dat is het trainen van honden, het begeleiden van mensen bij hun honden trainen en het geven van seminars. Vanaf 1977 ben ik dagelijks bezig met het trainen van honden. Met deze ruim 40 jaar ervaring heb ik een systeem ontwikkeld waarin wij onze honden positief trainen met enorm snelle resultaten. Ik vind het enorm leuk om deze kennis te delen met andere honden trainers en om te zien dat ook zij snel succes behalen met onze manier van trainen. Met o.a. mijn blogs deel ik deze kennis en wil ik iedereen enthousiast maken over ons systeem. Ik hoop dat je veel plezier beleeft aan het lezen van mijn blogs en dat je hier veel waardevolle tips uit kunt halen!
Reactie plaatsen