Voorkom problemen tijdens een keuring of examen
Voorkom problemen tijdens een keuring of examen
12 oktober 2021 
3 min. leestijd

Voorkom problemen tijdens een keuring of examen

Je hebt alles getraind, er lijkt niets mis te kunnen gaan…

Je bent er helemaal klaar voor, de grote dag van de keuring of jouw examen. Aan de voorbereiding heeft het niet gelegen en je hebt alles goed getraind met jouw hond. Er lijkt niets meer mis te kunnen gaan. Maar tijdens de keuring valt het ineens heel erg tegen en doet de hond niet wat je van hem verwacht.

Dit is een bekend probleem waarin veel geleiders zichzelf ook zullen herkennen. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom dit gebeurt, maar vaak wordt het door onszelf, de geleider veroorzaakt, zonder dat we ons hier zelf van bewust zijn. Doordat de geleider soms een beetje zenuwachtig is voor de keuring, gaat hij zich net iets anders dan normaal gedragen.

De hond voelt het aan als jij je anders gedraagt

Honden hebben dit direct door en weten “vandaag is alles anders ”. Dit zal de hond ook nerveus maken en hij kan onverwacht ander gedrag gaan vertonen. Hij zal misschien minder interesse hebben in het uitvoeren van de oefeningen die zijn geleider hem vraagt te doen. Maar het kan ook gebeuren dat hij ongewenst gedrag gaat vertonen omdat hij weet en voelt dat zijn baas hem vandaag niet mag en kan corrigeren op de keuring.

Zoals gezegd is dit een bekend probleem, want onze honden lezen ons heel goed en ze voelen onmiddellijk aan wanneer iets anders is dan voorheen. Het is dus altijd belangrijk om niet alleen jouw hond, maar ook zeker jezelf te trainen, om je doel te bereiken als je zelf ook een beetje nerveus bent. De hond voelt dat onmiddellijk aan en dat willen we voorkomen. Train jezelf hierin dus ook van tevoren, zodat je jezelf ook beter onder controle hebt tijdens een keuring.


Bereid jezelf ook voor op een keuring

Zelf probeer ik mij ook altijd zo goed mogelijk voor te bereiden en mezelf en de hond hierin te trainen. Bij het aanleren van het speuren bijvoorbeeld, train ik altijd in een gecontroleerd systeem. Ik leg zelf het spoor en weet exact waar de voorwerpen liggen en waar de hoeken zijn. Hierdoor controleer ik alles en kan ik de hond helpen en corrigeren indien nodig. De hond weet dit ook goed tijdens de training. Toch moet de hond het aan het eind van de training zelf doen en moet ik mijn hond vertrouwen.

Om die reden heb ik vandaag bijvoorbeeld een “dubbel blind spoor” gedaan met mijn hond. Een dubbel blind spoor betekent dat de hond niet weet waar het spoor is, maar ik als geleider weet dat ook niet. Op deze manier test ik of de hond goed genoeg getraind is voor bijvoorbeeld praktijkwerk en ik bereid hem en mijzelf ook voor op een keuring of examen waarbij we het ook blind moeten doen.

Een collega van mij had het spoor uitgelopen in een besmet gebied met veel verschillende geuren en verleidingen. Aan het begin van het spoor had de collega zijn pet neergelegd waarmee ik de hond geur kan geven. Tien minuten later ben ik met mijn hond naar het begin van het spoor gegaan en heb de hond geur gegeven van de pet. Vanaf dat moment moest ik mijn hond vertrouwen in haar werk. Ik moest haar lezen, vertrouwen en volgen. Uiteindelijk deed ze dit goed en vonden we aan het eind van het spoor mijn collega.

Test je hond en jezelf op verschillende plaatsen

Zo’n test moment geeft mij een heel goed gevoel maar het is ook heel belangrijk om te kijken of je klaar bent voor een examen of keuring. Daarnaast is het ook heel belangrijk om te beseffen dat keuringen vaak op een vreemde plaats zijn, waar voor de hond vreemde mensen en andere honden zijn. Dit kan een reden zijn voor de hond om ander gedrag te gaan vertonen.

Dus zodra ik een keuring of examen moet doen, zoek ik altijd veel proefsituaties op in de periode hier voorafgaand. Dit om zowel mijzelf als mijn hond voor te bereiden op de keuring en om te kijken of alles wel zo goed getraind is als dat ik zelf denk. Hierdoor went de hond aan allerlei situaties en zal hij het niet anders vinden op de dag van een keuring of een examen.

Over de schrijver
Mijn naam is Dick Staal. Samen met mijn zoon Sander werk ik dagelijks met veel passie en plezier in ons familiebedrijf Dog Training Dick Staal.Sander richt zich met zijn werk vooral op zaken zoals marketing, administratie, klantcontact en onder andere het organiseren van seminars. Ik kan mij hierdoor volledig richten op mijn passie en dat is het trainen van honden, het begeleiden van mensen bij hun honden trainen en het geven van seminars.Vanaf 1977 ben ik dagelijks bezig met het trainen van honden. Met deze ruim 40 jaar ervaring heb ik een systeem ontwikkeld waarin wij onze honden positief trainen met enorm snelle resultaten.Ik vind het enorm leuk om deze kennis te delen met andere honden trainers en om te zien dat ook zij snel succes behalen met onze manier van trainen.Met o.a. mijn blogs deel ik deze kennis en wil ik iedereen enthousiast maken over ons systeem. Ik hoop dat je veel plezier beleeft aan het lezen van mijn blogs en dat je hier veel waardevolle tips uit kunt halen!
Ger
Door

Ger

op 28 Oct 2021

Hallo ik heb een Duitse herder teef Waar ik uv en vzh bij heb gehaald Maar pakwerker lukt niet Zij bijt niet goed zodra pakwerker zijn stem maar een beetje verheft laat ze gelijk los en staart tussen de benen en kruipt achter mij Op de club word gezegd voor ipo zal lindy nooit slagen Mijn vraag is als ik lindy naar u brengt wat kost het mij als u de ipo er bij krijgt

Sander Staal
Door

Sander Staal

op 28 Oct 2021

Goedemiddag Ger,We zullen per email even contact met jou opnemen.

Reactie plaatsen