Socialiseren van jouw hond is erg belangrijk en voorkomt angst en afleiding
Socialiseren is enorm belangrijk
04 mei 2021 
2 min. leestijd

Socialiseren is enorm belangrijk

Mijn hond is snel afgeleid en steeds met andere dingen bezig

Het is een veel voorkomend probleem, honden die tijdens het trainen bezig zijn met andere dingen. Ze worden hierdoor afgeleid van het trainen. Ze ruiken of zien dingen die ze interessanter vinden dan het trainen. Dit gedrag is eigenlijk heel logisch en verklaarbaar. De hond komt op voor hem nieuwe plekken waar hij vaak nog niet eerder geweest is en ruikt allemaal nieuwe geuren die hij graag wil ontdekken.

We zien dit probleem heel vaak ook terug bij andere hondentrainers die we helpen bij het trainen van hun honden. Zij hebben ook honden die snel afgeleid zijn en andere dingen interessanter vinden. In alle gevallen is de reden vaak hetzelfde, de honden zijn niet (goed genoeg) gesocialiseerd, op de plek waar getraind wordt.

Geef de hond de gelegenheid om de wereld te ontdekken

De oplossing is vaak vrij eenvoudig. Geef de pup vooral eerst de gelegenheid om de wereld te ontdekken door hem goed te socialiseren. Is de pup namelijk overal aangewend en zijn zaken zoals ongewenst gedrag goed geregeld, dan hoeven we alleen nog maar te zorgen voor voldoende motivatie om te kunnen trainen op allerlei verschillende plaatsen.

Het is daarom dan ook belangrijk om veel tijd te besteden aan het socialiseren van de hond. Wij kunnen niet met een pup gaan speuren in het dorp of op andere plaatsen met veel drukte, als de pup niet gewend is aan al die afleidingen. We zorgen dan dat we hier in een eerder stadium veel aandacht aan schenken, door de pup daar eerst te socialiseren.

De rollijn geeft de hond vrijheid

Het socialiseren doen wij altijd aan de rollijn. De pup heeft dan alle vrijheid om de wereld te verkennen en indrukken op te doen. Daarnaast houden we met de rollijn ook altijd controle mocht er iets gebeuren. De rollijn is binnen enkele weken al snel een duidelijke context voor de pup. Als we de pup aan de rollijn doen weet deze al snel dat we op stap gaan. Niet om te oefenen, maar gewoon om even te wandelen of de hond uit te laten.

Is de pup goed gewend aan bepaalde situaties, dan is het geen probleem meer om onder die omstandigheden te gaan oefenen. De pup moet dan voldoende motivatie hebben om te trainen. Ook gebruiken dan een andere lijn om de hond de context te geven dat we gaan trainen. Het oefenen is dan normaalgesproken geen enkel probleem.

Het is dus belangrijk om de pup vooral de kans te geven om in contact te komen met allerlei situaties. Denk bijvoorbeeld aan andere mensen, andere honden, andere dieren enzovoort. Vaak zie je baasjes die voortdurend proberen om de aandacht van een pup te krijgen. Ze moeten leren letten op de baas om te voorkomen dat ze bezig gaan met andere dingen, maar dat is dus niet verstandig. Het is namelijk juist erg belangrijk dat de pup de kans krijg om de wereld te ontdekken.

Bevestig de hond niet als hij ergens van schrikt

Mocht er tijdens het socialiseren iets gebeuren waarvan de pup schrikt, dan is het belangrijk om dit niet te bevestigen of te versterken. Door bijvoorbeeld de pup te gaan aaien of hem op te tillen. Beter is het dan om rustig te blijven en de komende tijd iets positiefs te koppelen aan hetgeen waar de pup van schrok. Schrikt een pup bijvoorbeeld van een passerende auto, dan is het verstandig elke keer als er een auto aankomt de pup iets lekkers te geven. Eerst op wat grotere afstand en als het goed gaat steeds dichterbij.

Het socialiseren van de hond is een belangrijk aspect bij de opvoeding of training. Een hond die niet goed gesocialiseerd is kan je ook niet optimaal trainen.

Over de schrijver
Mijn naam is Dick Staal. Samen met mijn zoon Sander werk ik dagelijks met veel passie en plezier in ons familiebedrijf Dog Training Dick Staal. Sander richt zich met zijn werk vooral op zaken zoals marketing, administratie, klantcontact en onder andere het organiseren van seminars. Ik kan mij hierdoor volledig richten op mijn passie en dat is het trainen van honden, het begeleiden van mensen bij hun honden trainen en het geven van seminars. Vanaf 1977 ben ik dagelijks bezig met het trainen van honden. Met deze ruim 40 jaar ervaring heb ik een systeem ontwikkeld waarin wij onze honden positief trainen met enorm snelle resultaten. Ik vind het enorm leuk om deze kennis te delen met andere honden trainers en om te zien dat ook zij snel succes behalen met onze manier van trainen. Met o.a. mijn blogs deel ik deze kennis en wil ik iedereen enthousiast maken over ons systeem. Ik hoop dat je veel plezier beleeft aan het lezen van mijn blogs en dat je hier veel waardevolle tips uit kunt halen!
Reactie plaatsen