Het beeld van de politiehond is erg negatief
Het trainen van honden voor bijtwerk is iets wat wereldwijd door duizenden mensen wordt gedaan. Voor sport zoals IGP/IPO en KNPV maar ook voor defensie en politiekorpsen die gebruik maken van de kwaliteiten van daarvoor geschikte honden. Dit wordt altijd gedaan in het belang van de samenleving.
Helaas is het trainen en werken met bijthonden de laatste jaren erg negatief in het nieuws geweest. In verschillende televisieprogramma’s werden beelden getoond waarin honden werden ingezet of getraind op een verkeerde- en niet diervriendelijke manier. Honden werden geschopt of geslagen tijdens de trainingen en bij inzetten was te zien dat de honden niet luisterde naar hun geleiders en bijvoorbeeld niet meer loslieten tijdens het bijten van een persoon.
Deze televisiebeelden spreken voor zich en het mag duidelijk zijn dat wij het ook zeker niet eens zijn met de manier waarop deze honden getraind en ingezet worden. Dit kan en moet anders! Toch is het ook zo dat deze beelden slechts eenzijdig en onvolledig belicht werden in de media. Er werden alleen maar slechte voorbeelden getoond waardoor er een enorm verkeerd beeld is ontstaan over de politiehonden in Nederland.
Politiehonden in ons land doen geweldig werk en voorkomen preventief juist heel erg veel geweld. Jaarlijks worden deze honden vele malen met beleid ingezet. De honden worden niet zomaar ingezet maar vaak als één van de laatste middelen tegen zware criminelen of mensen die niet op een andere manier onder controle te krijgen zijn. Wij vinden het dan ook erg jammer dat hier in de media op geen enkele wijze aandacht aan is besteed aan deze meerwaarde van dit soort honden.
Honden leren sneller als ze positief getraind worden
Het trainen van honden voor bijtwerk is iets wat de honden zelf geweldig vinden en met heel veel plezier doen. Al decennialang worden werkhonden gefokt die van nature de driften en kwaliteiten bezitten om dit werk te kunnen doen. Door gebruik te maken van nieuwe inzichten en trainingsmethodieken is het mogelijk om ook deze honden vooral op een positieve manier te trainen en onder controle te houden. Zonder de honden zwaar te hoeven corrigeren. Dit betekent overigens niet dat deze sterke honden geheel zonder een vorm van correctie afgericht kunnen worden. Maar door een correcte opbouw van de training kan dit op een veel meer diervriendelijke manier gebeuren. Zonder de hond te hoeven slaan en schoppen of zonder het gebruik van stroombanden. Ook het voorkomen van verkeerde conditioneringen speelt hierbij een belangrijke rol. Ik zal hier verderop in dit blog dieper op ingaan.
Dat het trainen van honden anders kan en moet is al enige tijd duidelijk. In ons land worden er daarom al geruime tijd veel cursussen gegeven om de nieuwe inzichten en trainingsmethodieken over te brengen aan mensen die al jarenlang op een "ouderwetse manier" hebben getraind. Dat dit niet altijd eenvoudig is, zal duidelijk zijn. Als iemand gewend is aan een bepaalde manier van trainen en daar successen mee behaald heeft, dan valt het niet altijd mee om te veranderen. Er wordt ook vaak door dezer mensen gezegd dat positief trainen veel langer duurt en dus als een nadeel wordt gezien. Maar daarvan is absoluut geen sprake. Juist door positief te trainen leert een hond namelijk veel sneller aan wat de bedoeling is en staat hij open om te leren. Inmiddels zijn er gelukkig steeds meer mensen die gebruik maken van de nieuwe inzichten bij de training van hun hond voor het bijtwerk. Vaak zijn die mensen dan ook verrast “dat het ook op die manier kan”. Dit is uiteraard een goede en positieve ontwikkeling.
Geen agressieve bijthonden
De afgelopen jaren hebben we vele honden opgevoed en getraind, ook vaak voor bijtwerk. Dit leidde tot sociale honden die bijvoorbeeld naast het bijtwerk ook gewoon tussen de mensen door speuren in het dorp. Zonder ook maar enige vorm van agressie naar die mensen te vertonen. Honden in balans, die weten wat de bedoeling is. Die fris zijn in het hoofd en geleerd hebben wat te doen en niet te doen.
Regelmatig krijgen we resultaten te zien en horen van inzet van door ons getrainde honden die nu werken als K9 in Amerika. Criminelen die gearresteerd zijn door de inzet van onze honden. Maar ook krijgen we foto’s van dezelfde honden die een demonstratie doen bij een school tussen de scholieren in.
We voorkomen dat verkeerd gedrag zich verder ontwikkelt
We krijgen vaak de vraag wat nu precies die nieuwe inzichten en methodieken zijn bij het trainen van een hond voor het bijtwerk. Het gaat te ver om alle aspecten van de opbouw van onze training hier uit te leggen maar ik zal enkele voorbeelden noemen waar in het algemeen nog veel winst valt te halen.
Wat vaak misgaat, is het op een verkeerde manier conditioneren van een hond bij de opbouw van de training van het bijtwerk. Een jonge hond wordt vaak voor langere tijd structureel aan geplaagd door een pakwerker terwijl er “halt politie” geroepen wordt en de hond schoten hoort. Dit zorgt ervoor dat “halt politie” en het schieten het teken wordt voor de hond dat hij in de lijn mag hangen en ook erg opgewonden raakt tijdens zijn pogingen om de pakwerker te bijten. Als later dezelfde hond uiteindelijk moet leren om af te blijven liggen in eenzelfde situatie, dan zorgt dit eigenlijk altijd voor grote problemen, omdat hij voorheen juist hard mocht trekken en blaffen. De hond moet dan vaak zwaar gecorrigeerd worden om dat doel te kunnen bereiken. Het is beter om deze verkeerde conditionering te voorkomen.
Plagen wij onze honden dan niet aan? Zeker wel, maar pas nadat wij eerst de hond het commando tot bijten of stellen hebben gegeven en niet eerder. Dit is belangrijk verschil waardoor een verkeerde conditionering geheel wordt voorkomen.
Dit is Jane, we leren haar op jonge leeftijd al dat ze moet loslaten op commando.
Hiermee voorkomen we problemen in de toekomst.
De hond leert van zijn eigen gedrag
Een ander voorbeeld is het lopen met de hond naar de start van een bijtoefening. Vaak zien we honden die steeds gecorrigeerd worden omdat ze erg gedreven zijn. Ze willen vooruitlopen of al van start gaan. Dit corrigeren kan geheel voorkomen worden door het toepassen van een negatieve straf. Als de hond trekt of te ver vooruitloopt, maakt de baas consequent direct rechtsomkeert. De hond mag dan dus niet bijten en wordt iets afgenomen. Door vooral in het begin van de bijttraining hier veel aandacht aan te schenken, hoeft de hond later in feite niet gecorrigeerd te worden. De hond heeft namelijk geleerd van zijn eigen gedrag. Hij weet wat hij moet doen en niet moet doen om uiteindelijk te mogen bijten.
Dit zijn slechts enkele voorbeelden om de training van bijthonden op een meer diervriendelijke manier te laten plaatsvinden. Als wij onze honden trainen voor het bijtwerk dan doen we dit vaak in het openbaar, gewoon langs de weg. We trainen positief en hebben niets te verbergen. Iedereen kan stoppen en komen kijken. Iets wat ook vaak gebeurt in ons mooie Nunspeet met al zijn toeristen. Natuurlijk gaat er soms iets mis want ook onze honden maken fouten. Maar door een juiste toepassing van de nieuwste inzichten en een goede opbouw van de training, kan het corrigeren dus op een veel meer diervriendelijke manier plaatsvinden. Dat vooral maakt het werken met deze honden leuk voor mens en dier.
Om een goed beeld te geven van onze manier van trainen, hebben we onderstaande video toegevoegd. Hierin zien jullie Gustav die wordt getraind voor het bijtwerk in het KNPV-programma.
Yvonne Kraemer
op 28 Oct 2021Sander Staal
op 28 Oct 2021