Harnas of halsband
Harnas of halsband
06 juli 2021 
in Speuren
3 min. leestijd

Harnas of halsband

Waarom gebruiken jullie geen harnas tijdens het speuren?

Dit is een vraag die tijdens ieder seminar terugkomt. Veel mensen gebruiken een harnas (of tuig) tijdens het speuren met hun hond. Het is natuurlijk ieders eigen keuze om een harnas of halsband te gebruiken. Maar in de loop der jaren is het voor mij heel duidelijk geworden wat het beste is om te doen. Wij gebruiken altijd de halsband tijdens het speuren.

Tijdens een seminar in Canada had ik de mogelijkheid om het voordeel te laten zien van de halsband t.o.v. een harnas. Alle deelnemers van het seminar gebruikten normaal gesproken een harnas tijdens het speuren. Net als bij vele andere geleiders in het verleden, zag ik hier hetzelfde patroon terugkomen bij het speuren aan een harnas. De hond snuffelt op de grond en zodra hij het spoor gevonden heeft, loopt hij in die richting en gaat trekken. De geleider volgt dan vervolgens zijn hond in hoog tempo, vaak rennend. Zodra er een hoek komt en de hond is het spoor kwijt, dan gaat de hond rondcirkelen om zijn geleider heen. Dit net zolang totdat hij het spoor weer gevonden heeft.

Uiteraard is dit ook een systeem dat werkt. Ik heb ook goede honden zien speuren in dit systeem. En waarschijnlijk zijn er wereldwijd veel criminelen gearresteerd door dit systeem te gebruiken. Maar om eerlijk te zijn vind ik niet dat dit het beste systeem is om de beste resultaten te behalen. Ik zal uitleggen waarom ik dit vind.

Een tuig hindert de hond niet tijdens het trekken.

Een tuig geeft de hond de gelegenheid om te trekken. Maar ook om hard te trekken, zonder dat de hond daar hinder van heeft. Dit komt door de constructie van het tuig. Bij de training van reddingshonden gebruikten we altijd tuigjes om de honden op te tillen zonder dat ze daar last van hebben. Maar bij het speuren is het nadeel hiervan dat de hond ook zonder problemen kan trekken als hij het spoor kwijt is. Hierdoor verbruikt hij onnodig veel energie. Hij kan en zal zich hierdoor veel moeilijker kunnen concentreren om het spoor weer te vinden. Het tuig kan tijdens de training van een hond voor het speuren dan ook veel moeilijker gebruikt worden om de snelheid te regelen of in dien nodig, te corrigeren. Als er sprake is van eenvoudig te ruiken sporen voor de hond, dan kan dit systeem gebruikt worden. Maar als het spoor lastiger is, dan zal een hond die rondrent aan een tuig veel minder succes hebben om het spoor weer te vinden. Het gebruik van een tuig gaat dus meestal samen met het systeem wat gebruikt wordt tijdens het speuren.

Wij gebruiken altijd een halsband.

Bij de training van onze honden gebruiken wij dan ook altijd een halsband. Hierdoor zijn we beter in staat zijn om te oefenen en de snelheid van de hond te regelen. Of om de hond indien nodig, te corrigeren als daar aanleiding toe is.

In ons systeem zijn twee dingen erg belangrijk:

– Als de hond het spoor volgt, dan mag hij trekken. Trekt de hond erg hard dan kunnen we met de halsband de snelheid eenvoudiger regelen.

– Als de hond het spoor kwijt is, dan trainen we onze honden om juist niet te gaan trekken.

Trainen in dit systeem heeft een groot voordeel. Als de hond op het spoor zit krijgt hij alle vrijheid om zijn werk te doen. Maar als hij het spoor verliest zal de hond uit zichzelf afremmen en heel nauwkeurig en geconcentreerd zoeken om het spoor terug te vinden. Dit is heel belangrijk wanneer het moeilijker wordt voor een hond. Bijvoorbeeld voor training op het hoogste niveau op verharde ondergronden in een winkelcentrum.

Laatst hebben we in onze Online Training School een spoor laten zien met een 10 maanden oude hond. Het gras op dit veld was die ochtend gemaaid en de hele dag waren er kinderen op het veld aan het spelen. De hond, getraind in ons systeem, deed zijn werk goed en volgde het spoor. Soms met meer snelheid, maar als het moeilijk werd, ging de hond uit zichzelf langzamer lopen en werkte het spoor heel precies uit. Een goed voorbeeld van training volgens ons systeem.

Een harnas kan een context zijn.

Natuurlijk kun je een harnas gebruiken om de hond een duidelijke context te geven wat hij moet doen. In het verleden heb ik een harnas gebruikt om mijn honden duidelijk te maken: We gaan nu speuren, en geen bijt werk doen. Daarna gingen we vervolgens speuren en deed ik de lijn aan de halsband.

En ja, als je kort achter een crimineel zit en je wilt hem pakken, dan kun je ook tijdens het speuren met de halsband ook meer snelheid maken en desnoods achter je hond aan rennen.

Over de schrijver
Mijn naam is Dick Staal. Samen met mijn zoon Sander werk ik dagelijks met veel passie en plezier in ons familiebedrijf Dog Training Dick Staal. Sander richt zich met zijn werk vooral op zaken zoals marketing, administratie, klantcontact en onder andere het organiseren van seminars. Ik kan mij hierdoor volledig richten op mijn passie en dat is het trainen van honden, het begeleiden van mensen bij hun honden trainen en het geven van seminars. Vanaf 1977 ben ik dagelijks bezig met het trainen van honden. Met deze ruim 40 jaar ervaring heb ik een systeem ontwikkeld waarin wij onze honden positief trainen met enorm snelle resultaten. Ik vind het enorm leuk om deze kennis te delen met andere honden trainers en om te zien dat ook zij snel succes behalen met onze manier van trainen. Met o.a. mijn blogs deel ik deze kennis en wil ik iedereen enthousiast maken over ons systeem. Ik hoop dat je veel plezier beleeft aan het lezen van mijn blogs en dat je hier veel waardevolle tips uit kunt halen!
Reactie plaatsen