Train jouw hond makkelijk en snel en begin met het einde van de oefening
Start with the end
20 januari 2021 
1 min. leestijd

Start with the end

Draai de oefening om en begin met het eind

Bij het aanleren van oefeningen, begin je altijd bij de basis. Wat de basis van een oefening is, daar denken wij in veel gevallen anders over. In ons systeem draaien we de oefeningen vaak om. Bij speuren, detectiewerk en zoekoefeningen is het eindresultaat dat de hond aangeeft waar een voorwerp ligt. Dit kan door het voorwerp te verwijzen of er bijvoorbeeld naar blaffen. Veel trainers leren de hond dan eerst het speuren, detectiewerk of het zoeken aan.

Wij doen het anders en draaien de oefening om en beginnen met het einde. Start with the end. Hiermee bedoelen we dat we eerst erg goed duidelijk maken aan de hond wat het einddoel is. Wat de hond zijn beloning oplevert. Bijvoorbeeld het correct verwijzen van een voorwerp, het precies aanwijzen van een geur-bron of het op een voorwerp staan en blaffen. Het is altijd belangrijk om eerst aan een goede basis te werken voordat je verder gaat met de training met de hond.

Voorkom teleurstellingen door te snel te gaan

Het te vroeg en te snel uitbouwen van een oefening leidt vaak tot teleurstelling, frustraties en het maken van fouten. Bovendien wordt de hond hierdoor al snel onzeker gemaakt. Als we een hond trainen voor het speuren, dan zorgen we er eerst voor dat het einddoel goed is aangeleerd. Voor ons is dat altijd het correct verwijzen van een voorwerp. Dat levert de hond zijn beloning op.

Deze basis moet erg goed en duidelijk zijn voor de hond. Pas daarna gaan we het speuren naar een voorwerp in kleine stapjes aanleren. De hond zal dan met veel motivatie op zoek gaan naar zijn einddoel. Omdat hij weet dat dat hem zijn beloning oplevert. Door gebruik te maken van het principe “Start with the end” zal een pup of volwassen hond al zijn zintuigen gaan gebruiken om zijn doel te bereiken. Zonder dat zijn baas de hond vertelt hoe hij dat moet doen.

Dit levert de beste en snelste resultaten op. Omdat de hond vooral zichzelf ontwikkelt in zijn zoektocht naar zijn einddoel.

Over de schrijver
Mijn naam is Dick Staal. Samen met mijn zoon Sander werk ik dagelijks met veel passie en plezier in ons familiebedrijf Dog Training Dick Staal. Sander richt zich met zijn werk vooral op zaken zoals marketing, administratie, klantcontact en onder andere het organiseren van seminars. Ik kan mij hierdoor volledig richten op mijn passie en dat is het trainen van honden, het begeleiden van mensen bij hun honden trainen en het geven van seminars. Vanaf 1977 ben ik dagelijks bezig met het trainen van honden. Met deze ruim 40 jaar ervaring heb ik een systeem ontwikkeld waarin wij onze honden positief trainen met enorm snelle resultaten. Ik vind het enorm leuk om deze kennis te delen met andere honden trainers en om te zien dat ook zij snel succes behalen met onze manier van trainen. Met o.a. mijn blogs deel ik deze kennis en wil ik iedereen enthousiast maken over ons systeem. Ik hoop dat je veel plezier beleeft aan het lezen van mijn blogs en dat je hier veel waardevolle tips uit kunt halen!
Reactie plaatsen