Positief trainen met snelle resultaten
Positief trainen met snelle resultaten
13 september 2021 
3 min. leestijd

Positief trainen met snelle resultaten

Vroeger duurde het wel een week voordat ik mijn hond iets leerde

In 1977 ben ik begonnen met het trainen van mijn eerste honden. Toen ik nog thuis woonde heb ik nooit een hond gehad, dus op het moment dat ik begon was alles nieuw voor mij. Ik merkte dat ik erg enthousiast was, maar dat het niet altijd even gemakkelijk ging. Ik was al blij als ik mijn hond na een week hard training, iets had aangeleerd.

Inmiddels ben ik ruim 40 jaar verder en heb ik nu veel meer ervaring. In deze jaren heb ik een systeem ontwikkeld waarbij ik nu soms resultaten behaal in slechts één sessie van 10 minuten, waar ik in het verleden minimaal een week voor nodig had.

Positief trainen zonder correcties

Het succes van het systeem is dat we trainen op een positieve manier. We laten de hond leren van zijn eigen gedrag en dit gedrag belonen we steeds. We gebruiken geen correcties, je kan een hond namelijk niet straffen voor iets dat hij nog niet kent. De hond zal dan stress vertonen en bang worden om fouten te maken.

Door op deze manier te trainen zien we vaak binnen één trainingssessie al direct resultaat. Tegenwoordig leren we onze honden binnen één week al aan om een klein voorwerp te zoeken en deze te verwijzen. Ook de basistraining voor detectiewerk of het aanleren van appèl oefeningen, kan met deze manier van trainen enorm snel worden aangeleerd.

De basis van detectiewerk, aangeleerd in minder dan 1 week

Dit systeem werkt voor honden van iedere leeftijd

Bij de training van de meeste honden die wij getraind hebben, zijn we gestart op het moment dat de hond nog een pup was. We maken dan volop gebruik van de belangrijkste leerfase van hun leven. De pup leert en ontwikkelt dan enorm snel omdat de pup nog niets anders geleerd of meegemaakt heeft. Alles is nieuw voor de pup en hij leert enorm snel van zijn eigen gedrag.

Toch werkt dit systeem niet alleen voor pups, maar ook voor oudere honden. Tijdens één van onze laatste seminars in Colorado wilde één van de deelnemers graag het speuren in ons systeem leren, met haar 2 honden van beide 10 jaar oud. In de eerste 2 dagen leerde we haar hoe ze het verwijzen van een voorwerp moest aanleren. Ook dit weer op een positieve manier, met beloningen, waarbij de honden leerden van hun eigen gedrag.

Nadat we dit 4 sessies getraind hadden op het seminar en ze ’s avonds in haar eigen tijd dit ook had doorgetraind, was ze op de 3e dag in staat om met haar beide honden een kort spoortje uit te lopen. Op het eind van het spoor vonden beide honden het voorwerp die vervolgens netjes verwijst werd door beide honden. Een prachtig resultaat natuurlijk in slechts 3 dagen trainen, voor 2 honden die 10 jaar oud zijn en geen enkele ervaring hadden met speuren.

Dit resultaat was alleen maar mogelijk door op een positieve manier te trainen. Hierdoor stonden de honden open om te leren zonder dat de honden stress of druk voelde. Ze leerde van hun eigen gedrag, wat vervolgens iedere keer direct beloond werd.

Een hond van 10 jaar oud, 3 dagen getraind voor het speuren in dit systeem

Dit systeem werkt op ieder niveau

We gebruiken deze methode ook voor onze honden die we trainen op het hoogste niveau. Zoals speurhonden voor landelijke politieorganisaties, die worden ingezet bij ernstige misdrijven en biologische sporen nauwkeurig uit moeten lopen. Maar ook voor honden die we trainen die opzoek moeten naar verdovende middelen of explosieven, gebruiken we deze methode.

Er zijn natuurlijk veel andere manier en systemen om een hond iets aan te leren. Maar voor ons is het duidelijk dat het systeem dat wij ontwikkeld hebben, de meest snelle en effectieve manier is. Alles wordt op een positieve manier aangeleerd, zonder stress. Hierdoor leert de hond enorm snel van zijn eigen gedrag en boek je direct resultaat!

En het mooiste van alles: Iedereen kan dit toepassen en deze methode werkt voor ieder type hond van iedere leeftijd!  

Over de schrijver
Mijn naam is Dick Staal. Samen met mijn zoon Sander werk ik dagelijks met veel passie en plezier in ons familiebedrijf Dog Training Dick Staal. Sander richt zich met zijn werk vooral op zaken zoals marketing, administratie, klantcontact en onder andere het organiseren van seminars. Ik kan mij hierdoor volledig richten op mijn passie en dat is het trainen van honden, het begeleiden van mensen bij hun honden trainen en het geven van seminars. Vanaf 1977 ben ik dagelijks bezig met het trainen van honden. Met deze ruim 40 jaar ervaring heb ik een systeem ontwikkeld waarin wij onze honden positief trainen met enorm snelle resultaten. Ik vind het enorm leuk om deze kennis te delen met andere honden trainers en om te zien dat ook zij snel succes behalen met onze manier van trainen. Met o.a. mijn blogs deel ik deze kennis en wil ik iedereen enthousiast maken over ons systeem. Ik hoop dat je veel plezier beleeft aan het lezen van mijn blogs en dat je hier veel waardevolle tips uit kunt halen!
Reactie plaatsen