Het opvoeden en trainen van een pup
Het opvoeden en trainen van een pup
15 maart 2022 
3 min. leestijd

Het opvoeden en trainen van een pup

“Een pup mag in het eerste jaar niet getraind worden!”

In onze video’s laten we zien dat we puppy’s al op een vroege leeftijd kunnen trainen en ze veel en snel kunnen leren. Meestal krijgen we hier veel leuke en positieve reacties op. Maar regelmatig krijgen we ook negatieve reacties. Mensen zeggen dan dat een pup een pup moet kunnen zijn en dat de pup nog niet getraind mag worden. Ze vinden dat hij alleen moet spelen en gelukkig moet zijn in het begin van zijn leven.

Dit zijn vaak dezelfde mensen die zeggen dat de pup in het eerste jaar van zijn leven nog niets hoeft te doen en alles mag doen wat hij zelf wil, zonder hiervoor gecorrigeerd te worden. Het resultaat hiervan is dat de pup in het eerste jaar heel veel ongewenst gedrag ontwikkelt, zoals bijten, springen tegen mensen of kinderen en achter dieren aanjagen zoals kippen, konijnen of katten. Na een jaar beginnen deze mensen dan met de training en ineens verandert alles voor de pup. Hij mag bepaalde dingen niet meer, die hij voorheen wel mocht. Als hij deze dingen nu wel doet, wordt hij ineens (zwaar) gecorrigeerd voor iets wat hij het jaar ervoor wel mocht doen.

Bijna al onze puppy's bijten in het begin in de rollijn. Door de pup vanaf dag één duidelijk te maken dat dit niet mag en de pup een alternatief te bieden waarin hij wel mag bijten, voorkomen we problemen in de toekomst.

In de eerste 4 – 5 maanden wordt de pup gevormd voor het leven.

Wij vinden dit niet eerlijk en kiezen er daarom voor om onze puppy’s op een andere manier op te voeden en te trainen. Uiteraard vinden wij het ook belangrijk dat de pup een leuk leven heeft en genoeg kan spelen en dergelijke. Maar dit geldt voor al onze honden. Het welzijn en plezier van de hond vinden wij altijd het belangrijkste. Maar wij zijn ervan overtuigd dat de eerste 4 tot 5 maanden van het leven van een pup erg belangrijk zijn en dit is de periode waarin de pup gevormd wordt voor het leven.

Wij kiezen er daarom niet voor om het eerste jaar niets te doen. Wij zijn vanaf dag één dat de pup bij ons is, eerlijk en duidelijk over gewenst en ongewenst gedrag. Hierdoor is het voor de pup vanaf het begin duidelijk en voorkomen we dat ongewenst gedrag zich ontwikkelt en we voorkomen dat we de hond zwaar moeten corrigeren in de toekomst.

Deze pup wordt met voer zijn naam en het commando "hier" aangeleerd. De pup heeft niet eens door dat er getraind wordt en vindt het erg leuk, wat goed te zien is aan het kwispelende staartje.

De pup wordt nooit gedwongen om te trainen

Daarnaast besteden we enorm veel tijd aan het socialiseren en spelen met onze pups. We nemen ze overal mee naar toe, zodat ze overal aan wennen. Een dag bestaat vooral uit slapen, socialiseren, spelen en eten. Eten is natuurlijk erg belangrijk en net als iedereen voeren we onze puppy’s 2 of 3 keer per dag. Wij kiezen er alleen voor om al dit voer te gebruiken om de pup iets aan te leren, - dus te trainen -.

We gebruiken hiervoor een consequent voer trainingssysteem. Al het voer dat de pup eet op een dag, verdelen we over 2 of 3 korte trainingssessies van zo’n 10 minuten. We voeren de pup dus niet normaal in zijn voerbak, maar we doen dit tijdens de 10 minuten waarin hij getraind wordt. Het trainen doen we op een uitsluitend positieve manier waarbij de hond leert van zijn eigen gedrag. Het trainen gaat alleen op basis van de motivatie van de pup. Heeft een pup geen motivatie? Of geen zin om te eten? Dan stoppen we direct met trainen en proberen we het op een later moment opnieuw.

We doen al het voer dat de pup krijgt, in een tas zoals deze en dan gaan we trainen.

De pup leert hierdoor dat het trainen leuk is en dat het hem zijn beloning oplevert. De pup heeft niet eens door dat hij getraind wordt omdat alles op een positieve manier gaat en hij constant leert van zijn eigen gedrag. Er is ook totaal geen stress bij de pup omdat hij nooit gedwongen wordt om een oefening te doen. En nogmaals, is er geen motivatie om te trainen bij de pup, dan stoppen we meteen. Dit kan soms al na 30 seconden training het geval zijn.

In onze beleving is het dus niet eerlijk als de pup in het eerste jaar alles mag en dat hij op latere leeftijd voor datzelfde gedrag gecorrigeerd wordt. Wij geloven erin dat honden een duidelijk en gestructureerd leven nodig hebben. Dit maakt een pup of oudere hond gelukkig en hiermee voorkom je onduidelijkheid en stress bij de hond. Door op deze manier te trainen, hebben wij altijd sociale en lieve honden, die met enorm veel gedrevenheid en plezier leven en getraind worden.

Over de schrijver
Mijn naam is Dick Staal. Samen met mijn zoon Sander werk ik dagelijks met veel passie en plezier in ons familiebedrijf Dog Training Dick Staal.Sander richt zich met zijn werk vooral op zaken zoals marketing, administratie, klantcontact en onder andere het organiseren van seminars. Ik kan mij hierdoor volledig richten op mijn passie en dat is het trainen van honden, het begeleiden van mensen bij hun honden trainen en het geven van seminars.Vanaf 1977 ben ik dagelijks bezig met het trainen van honden. Met deze ruim 40 jaar ervaring heb ik een systeem ontwikkeld waarin wij onze honden positief trainen met enorm snelle resultaten.Ik vind het enorm leuk om deze kennis te delen met andere honden trainers en om te zien dat ook zij snel succes behalen met onze manier van trainen.Met o.a. mijn blogs deel ik deze kennis en wil ik iedereen enthousiast maken over ons systeem. Ik hoop dat je veel plezier beleeft aan het lezen van mijn blogs en dat je hier veel waardevolle tips uit kunt halen!
Reactie plaatsen