Mijn hond is niet gemotiveerd tijdens het trainen!
Mijn hond is niet gemotiveerd tijdens het trainen!
14 februari 2022 
3 min. leestijd

Mijn hond is niet gemotiveerd tijdens het trainen!

"Gisteren ging het trainen zo goed maar vandaag heeft de hond totaal geen zin."

Regelmatig ontvangen wij vragen van klanten hoe het kan dat hun hond de ene keer heel goed traint en de andere keer helemaal nergens zin in heeft. Ze proberen van alles, maar de hond lijkt totaal niet gemotiveerd en doet niet wat er van hem gevraagd wordt. Dit is een probleem wat veel voorkomt en heeft te maken met motivatie.

Het trainen van een hond, doen wij altijd op basis van de motivatie van de hond. We zijn daarin heel duidelijk; geen motivatie, geen training. Hiermee bedoelen we dat als de hond niet gemotiveerd is om te trainen, dan stoppen we direct en gaan we op een ander moment verder. Je kan namelijk beter niet trainen, dan dat je slecht traint.

Als we een hond een nieuwe oefening willen aanleren lokken we eerst het gewenste gedrag uit en vervolgens belonen we dit. Dit doen we in kleine stapjes. Je kan niet verwachten dat een hond een oefening direct begrijpt. Daarnaast is het ook erg belangrijk dat je een hond niet dwingt om een oefening te doen. Dit kan zorgen voor stress en dit is iets wat zeker voorkomen moet worden tijdens het aanleren van een oefening. Een hond moet vrij in zijn hoofd zijn en openstaan om te willen leren. En om die reden moet er altijd motivatie zijn bij de hond om te trainen.

Voor we beginnen met trainen kijken we eerst op deze manier of de hond honger heeft en er motivatie is om te eten.

Maar wat is motivatie en hoe zorgen we dat onze hond optimaal gemotiveerd is?

In ons systeem willen we dat onze hond gemotiveerd is om zijn beloning te verdienen. Dit kan voer zijn, maar bijvoorbeeld ook een bal, bijt-rolletje of ander speeltje waar de hond gek is op. De hond voert de oefening uit, omdat hij weet dat dit hem zijn beloning oplevert.

Maar hoe zorgen we nou dat de hond optimaal gemotiveerd is? Dit doen we bijvoorbeeld door ons voertraining systeem te gebruiken. We gebruiken gewoon de normale brokken die de hond op een dag eet, maar voeren de hond niet normaal. We gebruiken namelijk al het voer voor de training. De hond eet dus tijdens het trainen en zal enorm gemotiveerd zijn om een voertje te verdienen, omdat hij nog niet gegeten heeft. Is de hond niet gemotiveerd omdat hij bijvoorbeeld geen honger heeft? Dan is het belangrijk om direct te stoppen en de hond niet normaal te voeren, maar om het later opnieuw te proberen tijdens het trainen.

Train je niet met voer maar met een bal of ander speeltje, dan moet er motivatie zijn voor de hond om dit speeltje te verdienen. We moeten dan eerst zorgen dat een hond helemaal gek is op een bepaald speeltje en deze gebruiken we dan alleen tijdens het trainen of tijdens een speelsessie. We leggen het speeltje bijvoorbeeld niet bij de hond in de kennel of in de mand, maar hij krijgt hem alleen tijdens het trainen of spelen. Hierdoor zal de motivatie toenemen bij de hond om het speeltje te krijgen en deze motivatie gebruiken we om de hond te kunnen trainen.

Deze hond wordt getraind met een bal, waar ze helemaal gek op is.

"Dit werkt niet voor mij, mijn hond wil niet eten tijdens het trainen."

Regelmatig krijgen we als reactie terug dat dit niet werkt. De hond heeft geen zin in eten tijdens het trainen en is afgeleid. Als we dan doorvragen, komen we vaak snel tot een conclusie wat de reden hiervan is. Vaak wordt de hond toch op een normale manier gevoerd, of wordt er ander voer gebruikt tijdens het trainen nadat de hond al heeft gegeten.

Wij zijn ervan overtuigd dat iedere hond te trainen is met voer. Als je een consequent voer training systeem gebruikt en de hond alleen voert tijdens het trainen, dan zal die uiteindelijk altijd gemotiveerd zijn om een voertje te verdienen. Is er geen motivatie? Stop dan direct en probeer het een aantal uur later opnieuw. Hierdoor zal de motivatie toenemen en zal jouw hond gemotiveerd zijn tijdens het trainen.

Over de schrijver
Mijn naam is Dick Staal. Samen met mijn zoon Sander werk ik dagelijks met veel passie en plezier in ons familiebedrijf Dog Training Dick Staal.Sander richt zich met zijn werk vooral op zaken zoals marketing, administratie, klantcontact en onder andere het organiseren van seminars. Ik kan mij hierdoor volledig richten op mijn passie en dat is het trainen van honden, het begeleiden van mensen bij hun honden trainen en het geven van seminars.Vanaf 1977 ben ik dagelijks bezig met het trainen van honden. Met deze ruim 40 jaar ervaring heb ik een systeem ontwikkeld waarin wij onze honden positief trainen met enorm snelle resultaten.Ik vind het enorm leuk om deze kennis te delen met andere honden trainers en om te zien dat ook zij snel succes behalen met onze manier van trainen.Met o.a. mijn blogs deel ik deze kennis en wil ik iedereen enthousiast maken over ons systeem. Ik hoop dat je veel plezier beleeft aan het lezen van mijn blogs en dat je hier veel waardevolle tips uit kunt halen!
Reactie plaatsen