Het commando hier is enorm belangrijk
Het commando
01 december 2021 
4 min. leestijd

Het commando "hier"

Gebruik geen commando dat de hond nog niet kent

Een tijdje geleden was ik in onze tuin aan het spelen met een nieuwe pup. Deze pup was net bij ons en ik had hem verder nog niet getraind. We waren wat aan het spelen en de pup rende met veel plezier om mij heen.

Op een gegeven moment ging ik op mijn knieën zitten en probeerde ik met voer in mijn hand, de pup te lokken om bij mij te komen. Ik deed dit zonder het commando “hier” te gebruiken, omdat ik de pup dit nog niet geleerd had en ik wist ook niet zeker of de pup wel bij me zou komen. Het duurde even, maar uiteindelijk kwam de pup bij me en beloonde ik hem natuurlijk meteen door het voer uit mijn hand te geven.

Mijn vrouw zat dit allemaal vanaf een afstandje te bekijken en zei gekscherend tegen me: “Ben jij nou een hondentrainer? Die pup luistert helemaal niet naar je!”. Dat klopt zei ik, en ik legde haar vervolgens uit dat als je denkt dat een hond niet naar je luistert, het dan beter is om ook geen commando te gebruiken.


Mensen blijven hun hond roepen, ook als die niet luistert

Het gebeurt namelijk heel vaak dat mensen hun hond roepen en dat de hond niet luistert. Toch blijven ze hem daarna nog steeds roepen. Op deze manier leert de hond niet om te luisteren en is het dus beter om dit commando niet te gebruiken in die situaties.

Het commando “hier” is naar mijn mening erg belangrijk bij het opvoeden en trainen van een hond. Een hond die altijd direct luistert naar dit commando is niet alleen voor jezelf erg belangrijk, maar geeft de hond ook heel veel vrijheid. Hij kan los rondrennen in het bos en spelen met andere honden omdat zijn baas er zeker van is dat hij altijd bij hem zal komen als hij hem roept.

Honden die niet naar dit commando luisteren kunnen deze vrijheid nooit krijgen. De baas is dan altijd bang dat hij geen controle heeft over de hond en dat hij zal weglopen. Vaak moeten deze honden aangelijnd blijven en dat maakt ze niet gelukkig. Daarom is het heel belangrijk om een hond te leren altijd naar dit commando te luisteren.

Wees er zeker van dat de hond zal luisteren als je hem roept

Wanneer we een nieuwe pup of hond hebben, dan beginnen we vanaf dag 1 met de hond de oefening "hier" aan te leren. Er zijn dan twee dingen heel belangrijk waar je aan moet denken:

  1.  Gebruik dit commando alleen als je er zeker van bent dat de hond zal luisteren. Bijvoorbeeld als je zeker weet dat de hond voldoende motivatie heeft om bij je te komen en beloond te worden. En als er geen andere verleidingen in de buurt zijn waar de hond meer in geïnteresseerd zou kunnen zijn.
  2. Als je niet zeker weet of de hond zal luisteren, zorg dan dat je controle houdt over de situatie. Dit kan bijvoorbeeld door de hond aan te lijnen waardoor we er altijd zeker van zijn dat de hond bij ons zal komen als we hem roepen.

Door dit consequent vanaf dag 1 te doen leggen we een goede basis voor een hond die altijd zal luisteren naar het commando “hier”.

Met een rollijn zorg je dat je altijd controle houdt over de hond

Roep de hond gevarieerd en beloon de hond voor goed gedrag

Een fout die vaak gemaakt wordt, is dat een hond alleen geroepen wordt door zijn baas als hij aangelijnd wordt. Bijvoorbeeld tijdens het wandelen als er andere honden aankomen, of om een andere reden waarbij de hond afgeleid zou kunnen worden. Door de hond alleen maar op deze momenten te roepen zal de hond leren dat het commando “hier” niet positief is en hij altijd aangelijnd wordt. Vaak zal de hond dan om zich heen gaan kijken waar de andere honden, of andere verleidingen zijn, omdat hij het commando “hier” heeft gekregen van zijn baas.

Als wij mensen helpen met hun hond adviseren wij daarom altijd om de hond tijdens een wandeling ook een aantal keer voor niets te roepen. Zodra de hond dan bij je komt, beloon je hem met een lekker stukje voer en laat je hem daarna direct weer gaan. Dit maakt het commando heel positief voor een hond. Hij hoort zijn naam en het commando en dan gaat hij naar zijn baas en krijgt een lekkere beloning en daarna kan hij weer gaan spelen. Hierdoor zal de hond altijd gemotiveerd zijn om bij je te komen.

Deze methode werkt voor iedere hond

Ook bij het trainen van werkhonden gebruik ik deze methode. Bijvoorbeeld bij het trainen voor bij bijt-oefeningen bij de KNPV, waarbij de hond enorm gemotiveerd is om de pakwerker te bijten. Er is dan ook een oefening waarbij de hond juist niet mag bijten en de achtervolging op de pakwerker moet staken en terug naar zijn baas moet rennen. Zodra de hond het commando “hier” hoort moet hij direct stoppen en omdraaien. Als ik dit in het begin train met mijn honden, dan laat ik ze altijd direct weer naar de pakwerker gaan en bijten, zodra ze geluisterd hebben naar het commando. Hierdoor wordt er toch weer iets positiefs gekoppeld aan het commando en zal de hond altijd met veel motivatie naar mij toekomen.

Hier zie je de KNPV oefening waarbij de hond wordt teruggeroepen
Het commando "hier" is dus een erg belangrijk commando. Wanneer je dit vanaf dag 1 goed gebruikt, dan zal dit jou en jouw hond veel vrijheid en plezier geven in de rest van het leven van jouw hond!

Over de schrijver
Mijn naam is Dick Staal. Samen met mijn zoon Sander werk ik dagelijks met veel passie en plezier in ons familiebedrijf Dog Training Dick Staal.Sander richt zich met zijn werk vooral op zaken zoals marketing, administratie, klantcontact en onder andere het organiseren van seminars. Ik kan mij hierdoor volledig richten op mijn passie en dat is het trainen van honden, het begeleiden van mensen bij hun honden trainen en het geven van seminars.Vanaf 1977 ben ik dagelijks bezig met het trainen van honden. Met deze ruim 40 jaar ervaring heb ik een systeem ontwikkeld waarin wij onze honden positief trainen met enorm snelle resultaten.Ik vind het enorm leuk om deze kennis te delen met andere honden trainers en om te zien dat ook zij snel succes behalen met onze manier van trainen.Met o.a. mijn blogs deel ik deze kennis en wil ik iedereen enthousiast maken over ons systeem. Ik hoop dat je veel plezier beleeft aan het lezen van mijn blogs en dat je hier veel waardevolle tips uit kunt halen!
Aikoo Cools
Door

Aikoo Cools

op 07 Feb 2022

Wat doe ik met een hond die geen snoepjes aanneemt of speeltje bij het trainen.? Chihuahua 7j adoptie 6j.reu. Doet gewoon zijn zin. Is lastig te belonen tijdens het trainen. Speelt niet en is ook niet uit te dagen tot spel. Heb nog steeds geen goed snoepje gevonden. Vb vlees,worst,kaas, gedroogde vis, hondensnoepjes, gedroogd vlees kip ,patee...enz. Geen succes. Speeltje geen interesse. Joggers fietsers,andere honden ,mensen,geen interesse. In huis gaat het redelijk maar eens buiten is hij onbereikbaar. Na een jaar zoeken,hondenschool,geen resultaat. Groets Aikoo en Kiku

Sander Staal
Door

Sander Staal

op 10 Feb 2022

Goedemorgen Aikoo en Kiku,Excuus voor de late reactie. Voor het trainen is er altijd motivatie bij de hond nodig, als er geen motivatie is dan kan je niet trainen.Wij trainen zelf in het begin altijd met voer. We gebruiken hiervoor geen aparte lekkere snoepjes, maar gewoon het normale voer dat de hond eet. Alleen krijgt de hond zijn brokjes niet gewoon 's ochtends en 's avonds, maar gebruiken we het allemaal voor de training. De hond wordt dus gevoerd tijdens het trainen en hierdoor zal de motivatie uiteindelijk toenemen omdat hij graag zijn voertjes wilt "verdienen". Heeft de hond geen motivatie, dan is het belangrijk om te stoppen en de hond niet normaal te voeren, maar om het later opnieuw te proberen.Door consequent met voer te trainen en de hond alleen te voeren tijdens het trainen, zal de motivatie toenemen. Het is natuurlijk wel belangrijk om de gezondheid van de hond hierbij goed in te de gaten te houden en te zorgen dat de hond voldoende eet.Later trainen we ook met de grote beloning, bijvoorbeeld een bal of bijtrolletje. Vaak zijn honden hier gekker op dan op voer. De hond moet dan wel prooidrift hebben en gek zijn op de grote beloning. Soms hebben honden dit minder, dan trainen we door met voer.Succes met jouw hond!Groeten Sander

Reactie plaatsen