Clicker training bij honden geeft snelle resultaten in korte tijd!
Het voor en nadeel van trainen met de clicker
30 november 2020 
2 min. leestijd

Het voor en nadeel van trainen met de clicker

Vroeger vond ik de clicker maar niets!

Vroeger vond ik een clicker helemaal niets. Maar niemand is te oud om te leren en nu denk ik daar dus wat anders over. Als ik mijn honden train, probeer ik dat uiteraard altijd op een zo goed mogelijke manier te doen. Ik gebruik dan ook allerlei middelen die mij het beste helpen tijdens het trainen. Standaard dingen zoals lange en korte lijnen, halsbanden en voer. Maar ook andere beloningen zoals een bal, bijtrol of een aanwijsstokje. Tegenwoordig gebruik ik ook regelmatig de clicker. Iedereen kent de clicker wel, het is een klein apparaatje waarmee je met je duim eenvoudig een helder geluid kunt maken, een “click”. Als de hond de betekenis kent van de clicker en weet dat hij daarna beloond wordt, dan kan je de clicker gebruiken tijdens de training. De clicker werkt perfect om exact een bepaald gedrag te kunnen markeren.

Vanaf het moment dat ik me ben gaan verdiepen in het trainen met de clicker, merkte ik dat het een fantastisch hulpmiddel kan zijn. Het gebruik van de clicker geeft vaak snelle resultaten tijdens het leerproces. Dit omdat je precies het goede moment kunt markeren en belonen met de clicker. Op deze manier leert een hond het snelst. Kijken, concentreren en precies het goede moment markeren met een “click” en daarna pas de beloning geven. Soms is het zelfs mogelijk om bepaalde lastige oefeningen alleen met de clicker aan te leren. Zoals bijvoorbeeld het zitten bij een pion, met de neus tegen de punt van de pion en met een pootje op de pion. Een oefening die erg lastig is om op een andere manier aan te leren.

Je kan de clicker op 2 manieren gebruiken

Willen we met de clicker een oefening aanleren dan zijn er twee mogelijkheden om dit te doen. Geheel “freestyle” of door dit te doen door de eerste stappen van de oefening uit te lokken of te sturen. Freestyle betekent dat we het de hond helemaal zelf laten uitzoeken, waarbij de hond uiteindelijk zelf ontdekt wat de bedoeling is. In kleine stapjes wordt met behulp van de clicker het gewenste gedrag getraind. De hond is in dit geval dus voortdurend aan het uitproberen en aan het zoeken wat hem de “click” en beloning oplevert.

De snelste manier om een hond met de clicker iets aan te leren is door de eerst stappen van bepaald gedrag uit te lokken en/of te sturen. Daarna gebruik je dan de clicker. Dit doen we bijvoorbeeld bij detectiewerk. De hond wordt eerst uitgelokt om naar een geur bron te gaan, waarna hij de clicker hoort. Na wat herhalingen weet de hond ongeveer wat de bedoeling is en wordt alleen nog de clicker gebruikt om het gewenste gedrag te bereiken. Binnen een aantal trainingssessies kun je op deze manier een goede melding aanleren en dit al snel uitbouwen naar zoekwerk.

Alleen maar met de clicker trainen

Gebruik ik nu altijd de clicker? Dat zeker niet. Vaak train ik onze honden juist zonder dit hulpmiddel omdat dit bij bepaalde trainingen geen enkele meerwaarde heeft. Soms is het juist niet slim om de clicker te gebruiken bij bepaalde oefeningen. Bijvoorbeeld bij het aanleren van de oefening “Af en Blijf”. Of als ik een hond leer blaffen op een voorwerp. Maar wil ik een hond leren om heel snel af te gaan liggen, dan is de clicker juist wel weer een heel handig hulpmiddel om dat doel te bereiken.

Over de schrijver
Mijn naam is Dick Staal. Samen met mijn zoon Sander werk ik dagelijks met veel passie en plezier in ons familiebedrijf Dog Training Dick Staal.Sander richt zich met zijn werk vooral op zaken zoals marketing, administratie, klantcontact en onder andere het organiseren van seminars. Ik kan mij hierdoor volledig richten op mijn passie en dat is het trainen van honden, het begeleiden van mensen bij hun honden trainen en het geven van seminars.Vanaf 1977 ben ik dagelijks bezig met het trainen van honden. Met deze ruim 40 jaar ervaring heb ik een systeem ontwikkeld waarin wij onze honden positief trainen met enorm snelle resultaten.Ik vind het enorm leuk om deze kennis te delen met andere honden trainers en om te zien dat ook zij snel succes behalen met onze manier van trainen.Met o.a. mijn blogs deel ik deze kennis en wil ik iedereen enthousiast maken over ons systeem. Ik hoop dat je veel plezier beleeft aan het lezen van mijn blogs en dat je hier veel waardevolle tips uit kunt halen!
Reactie plaatsen