Het gebruik van de clicker tijdens het trainen
Het gebruik van de clicker tijdens het trainen
19 oktober 2021 
3 min. leestijd

Het gebruik van de clicker tijdens het trainen

De clicker is ideaal bij het trainen van honden

Tijdens veel van onze seminars, vertel ik vaak over de clicker. De meeste mensen kennen de clicker wel, maar lang niet iedereen traint er ook mee en ziet er de voordelen van. Wij zijn wel 100% overtuigd van de werking van dit kleine hulpmiddel en de voordelen die het oplevert tijdens het trainen van onze honden.

Een clicker is een klein voorwerp waarmee, zoals de naam het al zegt, je een klikkend geluid kan maken. Ze zijn er in verschillende soorten en maten. Onze voorkeur gaat uit naar een vinger-clicker. Deze kan je bevestigen om één van je vingers en hierdoor heb je beide handen vrij tijdens het trainen. De clicker geeft altijd hetzelfde duidelijke en heldere geluid, wat voor de hond makkelijk te herkennen is.

Met de clicker kan je heel nauwkeurig het gewenste gedrag markeren en je hond laten zien voor welk gedrag hij beloond zal worden. Door dit steeds te herhalen, kan je jouw hond binnen korte tijd steeds hetzelfde gedrag laten vertonen en snel een oefening aanleren.

Voorbeeld van een vinger-clicker

De clicker bij detectiewerk

Bij het aanleren van detectiewerk maken we ook gebruik van de clicker. Bij de eerste stap lokken we de hond uit om met zijn neus naar de geur te gaan. Als dit gebeurt, gebruiken we direct de clicker en belonen we de hond. Door ons voertraining systeem hieraan te koppelen kunnen we in korte tijd heel veel herhalingen maken en begrijpt de hond al na één sessie wat hij moet doen om beloond te worden. – Met zijn neus naar de geur gaan en deze verwijzen. -

Als we deze stappen op een goede manier aanleren, dan bereiken we binnen één of twee dagen al dat de hond zijn neus gebruikt om te geur te vinden. We hebben dan de eerste belangrijke stap gezet in ons detectiewerk systeem. Dit kunnen we vervolgens snel verder uitbouwen en binnen korte tijd zal de hond al lang zoeken naar een kleine geur bron.

Eerste stap detectiewerk

Markeer exact het gedrag dat je wilt zien

Maar er zijn veel meer oefeningen of situaties waarbij de clicker een ideaal hulpmiddel is. Zo had ik bijvoorbeeld jaren geleden een enorm enthousiaste en vrolijke hond van 5 maanden oud, die ik aan het trainen was voor het apporteren. Mijn doel was dat de hond voor mij kwam zitten en de halter op een nette manier aan mij zou apporteren. Door zijn enthousiasme was de hond alleen erg druk en bewoog steeds heen en weer met de zijn kop terwijl hij de halter in zijn bek had.

Ik wilde dit gedrag niet corrigeren, omdat dit niet wenselijk is tijdens het aanleren van een oefening. Ik besloot daarom om de clicker te gebruiken en iedere keer het gewenste gedrag te markeren en te belonen. Ik had me voorgenomen om hier twee weken training voor uit te trekken, om dit goed door te gaan trainen.

Ik begon de training met de clicker en met voer en gebruikte steeds de clicker als de hond zijn kop niet bewoog. Na een aantal herhalingen en slechts 10 minuten trainen had ik mijn doel al bereikt. De hond begreep wat hij moest doen om zijn beloning te krijgen. Voor mij zitten met de halter in zijn bek en zijn kop stilhouden. Zelf had ik niet verwacht dat het zo snel zou gaan, maar de clicker bleek het perfecte middel te zijn om dit probleem op te lossen.


Er zijn meerdere opties, maar de clicker is de beste

Er zijn natuurlijk ook andere markers die je kan gebruiken tijdens het trainen. Zo kan je bijvoorbeeld het woord “Yes” gebruiken of een andere geluid of woord, om de hond te bevestigde dat hij het juiste gedrag vertoont. Maar het voordeel van de clicker is dat deze altijd hetzelfde heldere en duidelijke geluid maakt voor de hond. Hierdoor kan je exact markeren wat je wilt en leert de hond enorm snel van zijn eigen gedrag.

Over de schrijver
Mijn naam is Dick Staal. Samen met mijn zoon Sander werk ik dagelijks met veel passie en plezier in ons familiebedrijf Dog Training Dick Staal.Sander richt zich met zijn werk vooral op zaken zoals marketing, administratie, klantcontact en onder andere het organiseren van seminars. Ik kan mij hierdoor volledig richten op mijn passie en dat is het trainen van honden, het begeleiden van mensen bij hun honden trainen en het geven van seminars.Vanaf 1977 ben ik dagelijks bezig met het trainen van honden. Met deze ruim 40 jaar ervaring heb ik een systeem ontwikkeld waarin wij onze honden positief trainen met enorm snelle resultaten.Ik vind het enorm leuk om deze kennis te delen met andere honden trainers en om te zien dat ook zij snel succes behalen met onze manier van trainen.Met o.a. mijn blogs deel ik deze kennis en wil ik iedereen enthousiast maken over ons systeem. Ik hoop dat je veel plezier beleeft aan het lezen van mijn blogs en dat je hier veel waardevolle tips uit kunt halen!
Reactie plaatsen