Voorkom afleiding tijdens het speuren
Voorkom afleiding tijdens het speuren
13 december 2021 
3 min. leestijd

Voorkom afleiding tijdens het speuren

Door goed te socialiseren voorkom je problemen

Als wij onze honden trainen voor het speuren, dan doen we dit altijd op plekken waar de honden goed gesocialiseerd zijn. Het laatste wat je wilt is namelijk dat de hond is afgeleid door dingen in de omgeving en niet meer bezig is met het speuren. Dus voordat we bijvoorbeeld in een winkelcentrum gaan speuren, zijn we hier eerst een aantal keer geweest met de hond om hem te socialiseren.

Tijdens het socialiseren maken we altijd gebruik van een rollijn. Door de rollijn te gebruiken, geven we de hond een duidelijke context. Hij weet namelijk dat hij aan de rollijn uitgelaten wordt en de vrijheid heeft om de wereld te verkennen. Daarnaast hebben wij de mogelijkheid om de hond goed te controleren. We geven de hond de mogelijkheid om naar andere mensen toe te gaan en zij kunnen de hond aaien. Maar in het geval van ongewenst gedrag, zoals bijvoorbeeld van de grond eten, kunnen we de rollijn ook gebruiken om dit gedrag te corrigeren.

Hier zie je een voorbeeld van een hond die gesocialiseerd wordt op een vliegveld

Voorkom problemen door ze vooraf op te lossen

Deze week sprak ik met een geleider die mij vertelde dat hij tijdens het speuren met zijn hond, een kat tegen kwam. De hond stopte met speuren en wilde achter de kat aanrennen. Met als resultaat dat de geleider de hond moest corrigeren en stoppen met het speuren. Dit is natuurlijk niet wenselijk tijdens het speuren en de geleider vroeg mij advies hoe hij dit op kon lossen.

Tijdens het speuren kunnen er allemaal onverwachte dingen gebeuren. De hond kan achter een kat of konijn aan willen, gras gaan eten, of afgeleid worden door andere geuren of andere honden. Dit zijn natuurlijk problemen die we moeten oplossen, want als we aan het speuren zijn en een hond is met andere dingen bezig, dan zal dit het speuren niet ten goede komen. Maar het is wel belangrijk dat we deze problemen eerst zoveel mogelijk oplossen, gescheiden van het speuren. Hierdoor voorkomen we dat we de hond moeten corrigeren tijdens het speuren en voorkomen we ook onnodig stress bij de hond tijdens het speuren.

Ik heb de geleider daarom geadviseerd om de hond eerst goed te socialiseren aan de rollijn, in het gebied waar hij met de hond de katten tegenkwam. Als de hond dan opnieuw achter de katten aan wil, dan kan dit gecorrigeerd worden met de stem of een lijncorrectie met de rollijn. Dit net zolang tot het probleem is opgelost en de hond niet langer met de katten bezig is.

Daarna is het verstandig om in dezelfde omgeving een makkelijk spoor te maken voor de hond en te kijken hoe het dan gaat. Tijdens het speuren krijgt een hond meer vrijheid en daardoor zal de hond soms weer dezelfde fout maken. Op dat moment moet de hond natuurlijk gecorrigeerd worden omdat hij nu weet dat hij niet naar de katten mag. Daarom moet het spoor voor de hond gemakkelijk zijn zodat hij na de correctie een keuze kan maken. Het is ook verstandig om op dat moment meerdere en grotere voorwerpen op het spoor te gebruiken dan dat je normaal doet. Hierdoor heb je meerdere kansen tijdens het makkelijke spoor om de hond te belonen als hij een voorwerp vindt.

Zoek de problemen op waar je tegenaan loopt

Het kan natuurlijk ook dat jouw hond tijdens het speuren snel afgeleid is door andere honden. Wat wij dan doen is dat we een stap teruggaan en een makkelijke speur oefening doen waarbij we de hond alleen trainen voor het verwijzen van een klein voorwerp. Dit is voor de hond op dat moment een makkelijke oefening omdat hij al kan speuren en dus het verwijzen van een voorwerp al goed kan. We vragen dan een andere persoon om op de achtergrond met zijn hond in de buurt rond te lopen. Als de hond zich dan tijdens het oefenen laat afleiden door de andere hond, dan kunnen we dit corrigeren. Dit is op zo’n moment niet erg tijdens het oefenen, omdat de hond namelijk al erg goed weet wat de bedoeling is.

Zodra de hond niet meer afgeleid is door de andere hond en zijn neus naar de grond doet en weer gaat zoeken, belonen we de hond meteen met onze stem. En als hij het voorwerp vindt en verwijst dan wordt de hond langdurig beloond. Hierdoor is het probleem met de andere honden vaak snel verholpen.

Een laatste voorbeeld is het eten van gras tijdens het speuren. Tijdens één van onze laatste seminars aten een aantal honden steeds gras tijdens het speuren en stopte ze met speuren. Ik heb die geleiders toen ook geadviseerd om eerst met de rollijn naar dezelfde plek te gaan en de honden daar los van het speuren te leren dat ze geen gras mogen eten. Zodra ze het probleem op die manier hadden opgelost, adviseerde ik ze om op dezelfde plek een gemakkelijk spoor te maken met grotere voorwerpen dan normaal. De oefening wordt dan makkelijker voor de hond en de kans is groter dat hij het voorwerp vindt en je kan de hond direct gaan belonen. Alle honden deden dit al snel een stuk beter en waren niet meer bezig met het eten van gras. Hierdoor konden de geleiders al snel weer langere sporen maken en was het probleem opgelost.

Dus heb je problemen tijdens het speuren, probeer ze dan altijd eerst los van het speuren op te lossen.

Over de schrijver
Mijn naam is Dick Staal. Samen met mijn zoon Sander werk ik dagelijks met veel passie en plezier in ons familiebedrijf Dog Training Dick Staal.Sander richt zich met zijn werk vooral op zaken zoals marketing, administratie, klantcontact en onder andere het organiseren van seminars. Ik kan mij hierdoor volledig richten op mijn passie en dat is het trainen van honden, het begeleiden van mensen bij hun honden trainen en het geven van seminars.Vanaf 1977 ben ik dagelijks bezig met het trainen van honden. Met deze ruim 40 jaar ervaring heb ik een systeem ontwikkeld waarin wij onze honden positief trainen met enorm snelle resultaten.Ik vind het enorm leuk om deze kennis te delen met andere honden trainers en om te zien dat ook zij snel succes behalen met onze manier van trainen.Met o.a. mijn blogs deel ik deze kennis en wil ik iedereen enthousiast maken over ons systeem. Ik hoop dat je veel plezier beleeft aan het lezen van mijn blogs en dat je hier veel waardevolle tips uit kunt halen!
Reactie plaatsen