Waarom corrigeren?

Zorg vanaf dag één voor duidelijkheid bij de hond

Het corrigeren van een hond is vaak een gevoelig onderwerp. Er zijn mensen die hun hond absoluut niet willen corrigeren en er zijn ook voorbeelden te zien waarbij een hond juist te zwaar gecorrigeerd wordt. In ons systeem trainen wij positief, maar toch maken we ook gebruik van correcties. Dit betekent niet dat we onze honden slaan of schoppen, maar we maken ze wel duidelijk wat gewenst en ongewenst gedrag is. Door dit vanaf het begin duidelijk te doen, zal dit een positieve invloed hebben op het leven van jouw hond.

Net als in het leven van een mens, moet ook een hond alles ontdekken en leren. Een hond die dit niet aangeleerd wordt, kan in gevaarlijke situaties terecht komen voor zichzelf of voor een ander. Denk bijvoorbeeld aan een hond die tijdens het uitlaten ineens wegrent, een weg oversteekt en onder een auto komt, of een hond die allerlei dingen van de straat wilt eten waar hij ziek van kan worden. Of een hond die andere honden of katten wilt aanvallen tijdens het uitlaten.

Maar moet je een hond dan direct straffen als hij iets voor het eerst fout doet? Zeker niet! Je kan een hond namelijk niet straffen voor iets wat hij nog niet kent of weet. Vanaf dag één dat een hond bij ons is zijn wij direct duidelijk over wat gewenst en wat ongewenst gedrag is. We leren de hond eerst de betekenis aan van “goed zo, braaf” en “nee”, hiermee kunnen we “praten” met de hond en hem duidelijk maken wat wel en niet mag.

Bouw de correcties op een eerlijke manier op

Als we een pup bijvoorbeeld willen leren dat hij in onze tuin niet achter de kippen aan mag, dan laten we hem in eerste instantie natuurlijk niet direct loslopen. Vrijwel iedere hond zal dan namelijk proberen om de kippen te pakken omdat dit natuurlijk gedrag is. We lopen dan met de hond aan de rollijn op gepaste afstand langs de kippen. Op het moment dat de hond op een verkeerde manier reageert op de kippen hoort hij het woordje “nee” als correctie. Reageert hij dan nog op de kippen door er bijvoorbeeld achteraan te rennen, dan kunnen we dit combineren door een klein rukje aan de lijn te geven als extra correctie. Op het moment dat de hond geen aandacht meer heeft voor de kippen, hoort hij direct “goed zo, braaf” als teken dat de baas tevreden is over dat gedrag. Maar het niet meer achter de kippen aangaan wordt verder niet beloond. Dit om te voorkomen dat we de pup aanleren om ongewenst gedrag te gaan vertonen om daarna beloond te worden

Als we de hond direct zwaar zouden corrigeren bij de eerste keer dat hij reageert op de kippen, dan is dat oneerlijk. De hond weet namelijk nog niet dat hij niet naar de kippen mag. Corrigeren we hem dan zwaar, dan zal dit stress en angst opleveren bij de hond en zal hij de kippen als iets negatiefs ervaren. Door het nu rustig op afstand op te bouwen en er vervolgens weer iets positiefs aan te koppelen, is de hond niet langer bezig met de kippen. De kippen zijn niet langer een afleiding voor de hond en hij zal er geen aandacht meer aan besteden. Met als resultaat, dat we hond kunnen trainen in het bijzijn van de kippen en de hond kan gewoon los in de tuin spelen terwijl de kippen ook loslopen. We zijn er namelijk zeker van dat de hond de kippen niet meer zal proberen te vangen.


In deze video zie je de opbouw met de kippen. Uiteindelijk kan deze hond gewoon getraind worden tussen de kippen.

Een hond die weet wat hij wel en niet mag heeft alle vrijheid

Toch zijn er ook mensen die om welke reden dan ook, hun hond nooit willen corrigeren. Wij zullen nooit tegen deze mensen zeggen dat ze hun hond wel moeten corrigeren, maar we leggen ze wel uit waarom dit het leven van de hond juist positief beïnvloedt. Een hond die weet wat hij wel en niet mag en hier ook naar luistert, die zal overal vrij rond kunnen rennen. Als baas hoeven we namelijk niet bang te zijn dat de hond ineens afgeleid is en weg zal rennen.

Onze honden lopen (waar dat is toegestaan) samen zonder lijn los in het bos. Dit kan alleen omdat we ze allemaal in het begin hebben geleerd dat het niet is toegestaan om achter konijnen of ander wild aan te rennen. Ook hebben we ze geleerd dat ze niet van de grond mogen eten van bijvoorbeeld (konijnen)poep of andere dingen. Hierdoor voorkomen we gevaarlijke situaties waarbij de hond ineens afgeleid is en achter een beest aan zal rennen, met als gevolg dat hij een weg oversteekt en aangereden wordt door een auto. Of dat hij verkeerde dingen van de grond eet waar hij ziek van kan worden.

Het is dus beter om een hond wel te corrigeren in het begin van zijn leven, dan om dit niet te doen. Als we dit niet aan onze honden hadden geleerd, met de correcties “nee” en een lijn correctie, dan zouden we onze honden nooit vrij rond kunnen laten rennen in het bos. We zouden namelijk altijd op onze hoede moeten zijn op onverwachte situaties, waarbij de honden ineens afgeleid zouden worden en weg willen rennen.


In deze video zie je 4 van onze honden die vrij rond kunnen rennen en spelen in het bos.

 

Mensen die hun hond niet corrigeren die kunnen hun hond deze vrijheid niet geven. Ze zouden hun hond altijd moeten uitlaten op een afgesloten terrein, of hun hond aan de lijn moeten houden. Doen ze dit niet, dan brengen ze hun hond en eventueel een ander in gevaar. Want de hond zou bij afleiding er ineens vandoor kunnen gaan en ook niet naar de baas luisteren, omdat de hond nooit is aangeleerd om wel te luisteren. De hond heeft dus zijn hele leven hinder dat hij altijd aangelijnd moet zijn in situaties waarbij de baas eventueel de controle niet zou kunnen hebben.

Wij zijn er dus van overtuigd dat het voor het welzijn van de hond beter is, om hem wel te corrigeren. Danger in het filmpje hieronder is een goed voorbeeld. Ook Danger had in het begin van zijn leven interesse in de kippen en andere dingen zoals vogels en katten. Omdat we Danger geleerd hebben dat dit niet is toegestaan, is het nu verdwenen uit Danger’s leven. Hij kan nu vrij rondrennen en spelen in onze tuin zonder aandacht te hebben voor de kippen. Ook tijdens het uitlaten kan Danger loslopen omdat hij niet langer bezig is met andere verleidingen en we nooit bang hoeven te zijn dat hij ineens wegrent.