Dit is waarom wij positief trainen

Het aanleren van oefeningen dient altijd positief te gebeuren

Door positief te trainen leert de hond namelijk het snelst en staat hij open om te leren. Als een hond onder druk, dwang of met correcties iets aangeleerd wordt, zal hij minder snel leren omdat hij bang is om fouten te maken.

Positief betekent dat het leuk moet zijn voor de hond. Daarom maken we altijd gebruik van beloningen voor de hond tijdens het leerproces. Een hond zal tijdens de training dan ook altijd gemotiveerd moeten zijn om zijn beloning te willen krijgen. De beloning kan bijvoorbeeld een voertje of een bal zijn. Is er om wat voor reden dan ook geen motivatie, dan is het dus ook niet verstanding om te gaan oefenen.

Het gewenste gedrag positief bekrachtigen

Door in het begin steeds het gewenste gedrag direct positief te bekrachtigen leert de hond erg snel. Een hond heeft zo’n 1.000 tot 1.500 herhalingen nodig om goed te begrijpen wat de bedoeling is. Deze herhalingen zijn nodig om een goede basis voor een bepaalde oefening te leggen. Dit lijkt erg veel, maar vooral door gebruik te maken van voer is dit aantal herhalingen snel bereikt.

Een veel gemaakte fout is om in het begin stadium van het aanleren van een oefening, de beloning direct al uit te gaan stellen. Pas als een hond goed in de gaten heeft wat hij moet doen om zijn beloning te krijgen, kunnen we een oefening in kleine stapjes verder uitbouwen. Door positief te trainen leert de hond snel allerlei oefeningen aan en leert hij ook de bijbehorende commando’s. Na verloop van tijd hoef je natuurlijk niet meer steeds te belonen. Dit omdat de commando’s in combinatie met het gewenste gedrag positief zijn aangeleerd.